Вашата оценка
5 от 1 глас

Истанбул - полезна информация, карта, забележителности

Истанбул - полезна информация, карта, забележителности
истанбул


Истанбул е най-големият град в Турция, който представлява икономическото, културното и историческото сърце на страната. Търговският и историческият му център се намира в европейската част на Евразия, докато около една трета от населението му живее в азиатската част. С население от около 20 млн. души градът образува най-голямата градска агломерация в Европа, както и най-голямата в Близкия изток, и шестия по големина същински град в света. Огромната площ на Истанбул от 5 343 кв. км съвпада с територията на провинция Истанбул, на която градът е административна столица. Истанбул е трансконтинентален град, разположен по протежение на пролива Босфор в Северозападна Турция между Мраморно и Черно море.

Основан на нос Сарайбурну около 660 г. пр.н.е. като Византия, градът, известен сега като Истанбул, се развива и се превръща в един от най-значимите градове в историята. В продължение на почти шестнадесет века след възстановяването му като Константинопол през 330 г. от н.е., той служи като столица на четири империи: Римската империя (330-395 г.), Византийската империя (395-1204 г. и 1261-1453 г.), Латинската империя (1204-1261 г.) и Османската империя (1453-1922 г.). По време на римското и византийското владичество градът играе важна роля в развитието на християнството, преди османците да го завладеят през 1453 г. и да го превърнат в ислямска крепост и седалище на последния халифат.

Стратегическото положение на Истанбул по историческия Път на коприната, железопътните мрежи към Европа и Близкия изток и единственият морски път между Черно и Средиземно море, спомагат за развитието на еклектично население, макар и по-малко след създаването на републиката през 1923 г. Пренебрегван като нова столица през междувоенния период, градът оттогава възвръща голяма част от своята значимост. Населението на града се е увеличило десетократно от 50-те години на ХХ век насам, тъй като в метрополията се стичат мигранти от цяла Анадола, а границите на града се разширяват, за да ги приемат. В края на XX в. са създадени фестивали на изкуствата, а подобренията в инфраструктурата са довели до създаването на сложна транспортна мрежа.

През 2012 г., две години след обявяването на Истанбул за Европейска столица на културата, града е посетен от около 11,6 млн. чуждестранни посетители, което го превърна в петата най-популярна туристическа дестинация в света. Най-голямата забележителност на града остава неговият исторически център, частично включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, а неговият културен и развлекателен център се намира на естественото пристанище на града, Златния рог, в квартал Бейоглу. Смятан за глобален град, Истанбул е един от най-бързо развиващите се метрополиси в света. В него се намират седалищата на много турски компании и медии и се произвежда повече от една четвърт от брутния вътрешен продукт на страната.

Величественият Истанбул - най-великият европейски град, люлката на цивилизацията и вълшебното място, където Изтокът и Западът се срещат. Хилядолетия история, традиции, култура и изкуство са събрани в този зашеметяващ град. Човек трябва да преживее този великолепен град поне веднъж в живота си, а ние ви представяме пътеводител с най-важните места, които да посетите, и неща, които да правите в Истанбул.