Вашата оценка
5 от 1 глас

Екскурзии в Австралия | Стенли Травъл

Екскурзии в Австралия | Стенли Травъл
17 дни / 14 нощувки
17.02.2024 г.
от 7612
Животът в Австралия не е просто работа и учене. Австралия е известна със своята огромна и гравирана природна красота и с основателна причина - с толкова много уникални забележителности. Природните забележителности са най-впечатляващи и изненадващи австралийски паметници. Особено интересни са много необичайни и уникални биотопи, както и уникални скални образувания

География
Заемаща обща площ от 7,69 милиона квадратни километра, континенталната част на Австралия е най-големият остров в света - но най-малкият континент.
В далечината, континентът се простира на около 3700 километра от север на юг и 4000 километра от изток на запад, което го прави шеста по големина нация след Русия, Канада, Китай, Съединените щати и Бразилия. като една държава. Понякога е неофициално наричан „остров“ континент, заобиколен от океани.
Нашата океанска територия е и третата по големина в света, обхващаща три океана и обхващаща около 12 милиона квадратни километра. Имаме и едно от най-урбанизираните и обитаващите крайбрежието население в света, като повече от 80% от жителите живеят в рамките на 100 километра от бреговата линия. В момента Австралия има население от почти 23 милиона души.

Градове
Канбера е националната столица и център на правителството. Намира се на около 290 километра южно от Сидни в столичната територия на Австралия (ACT). Канбера е разположена върху древните земи на местното население Ngunnawal, а името му се смята, че означава „място за срещи“, от словото „Kamberra“. Той е дом на важни национални институции, включително австралийския парламент и Върховния съд на Австралия.

Нов Южен Уелс е най-старата и най-населена държава в Австралия. Първоначално се установява като наказателна колония на бреговете на Порт Джексън, където сега стои оживеният столичен град Сидни. Повече от една трета от австралийците живеят в Нов Южен Уелс, а Сидни е най-големият град в страната.

Виктория е най-малката от континенталните държави по размер, но втората най-населена. Мелбърн е столицата и е вторият най-популярен град в Австралия. По време на златната треска от 1850-те години тя се превръща в един от най-големите и най-богатите градове в света. Мелбърн понякога се нарича "културна столица на Австралия" и е родно място на австралийския филм, телевизия, изкуство, танци и музика. Ентусиазмът на викторианците към спорта също е легендарен и именно тук започва австралийският футболен футбол.

Куинсланд е втората по големина държава в Австралия. Столицата на държавата е Бризбейн, третият най-населен град в Австралия. Queenslanders се радват на повече зимни слънчеви лъчи и топлина, отколкото повечето други австралийски щати и е идеален за всички видове дейности на открито и водни спортове. Куинсланд е и дом на световно известния Голям бариерен риф, както и на пет изброени в списъка на световното наследство.

Южна Австралия е държава в южната централна част на страната, която обхваща някои от най-сухите части на континента. Тя е четвъртата по големина държава в Австралия и споделя границите си с всички континентални държави и Северната територия. Столицата на държавата е Аделаида, петият по големина град в Австралия. Южна Австралия има процъфтяваща сцена на изкуствата и понякога е известна като „фестивалната държава“, като всяка година там се провеждат повече от 500 фестивала.

Дарвин, на северното крайбрежие, е столицата, а Алис Спрингс - главният вътрешен град. Алис Спрингс е физическото сърце на Австралия, почти точно в географския център на страната. Северната територия е дом на известния Улуру (скала Айерс), Ката Тюта (Олга) и Национален парк Какаду.

Западна Австралия е най-голямото състояние на Австралия по площ. Около три четвърти от населението на държавата живее в столицата, която е четвъртият най-населен град в Австралия. Изтокът на държавата е предимно пустинен, докато на запад държавата е обвързана с почти 13000 километра девствена брегова линия. През 1890-те години златото е открито и добива все още е една от най-големите индустриални отрасли в държавата.

Тасмания е отделена от континенталната част на Австралия от Басов проток и е най-малката държава в Австралия. Столицата Хобарт е основана през 1804 г. като наказателна колония и е втората най-стара столица на Австралия след Сидни. Една пета от Тасмания е покрита от национални паркове и райони на дива природа. Той е един от най-планинските острови в света, чиято геология отразява връзката на Австралия преди милиони години с Антарктика.

Австралия администрира също островите Ашмор и Картие, остров Коледа, Кокосовите (или Кийлинг) острови, островите Коралово море, островите Хърд и Макдоналд, остров Норфолк и австралийската антарктическа територия (покриващи 42% от континента Антарктика) като външни територии.

Забележителности

Дванадесетте апостоли
 The Twelve ApostlesОпределящата характеристика на Великия океански път, Дванадесетте апостоли са изключителни скални образувания, които се издигат от океана по викторианското крайбрежие и един от най-известните и спиращи дъха естествени образувания. Дванадесетте апостоли са разположени приблизително на 3 часа път с кола от университетския университет на Лонсдейл Мелбърн, идеално разположен за почивка през уикенда по Великия океански път.
Улуру
 uruluТрайна икона на австралийската пустош, Улуру е свещено място за хората в Ананг, монолитен пясъчник, издигащ се от пустинята, който улавя светлината брилянтно в здрач и разсъмване. В по-близкото минало хората ще се изкачат на „Айърс Рок“. Сега оценяваме това от разстояние от уважение към традиционните собственици на земята.

Операта в Сидни
 sidniОперата в Сидни е не само най-известната забележителност на Австралия, но тази уникална структура е една от най-бързо разпознаваемите и емблематични сгради в света. През 1956 г. се провежда международен конкурс за проектиране на опера в Сидни. Jorn Utzon бе обявен за победител на 29 януари 1957 година.


Heart Reef
 Heart ReefПогледнато по телевизията и във филмите, рифът с форма на сърце, в рифа на Харди, се превърна в известна забележителност на Куинсланд и австралийска икона. Харди Риф се гордее с някои от най-добрите подводно наблюдение на Големия бариерен риф като цяло, така че гмуркането с шнорхел и гмуркането със сигурност трябва да са на върха на вашия списък.


Pink Lakes
 Pink LakesАвстралия може да се похвали с редица езера, оцветени в розово от наличието на водорасли във водата. На западния бряг езерото Хилиър близо до Есперанс е може би най-известното, докато на източния бряг има розови езера в Националния парк Мъри-Сънсет във Виктория.