Вашата оценка
5 от 1 глас

Турция въвежда „данък престой“ в хотелите

Турция въвежда „данък престой“ в хотелите
 

След 6 месеца в Турция въвеждат нов данък "настаняване", обхващащ всички обекти за настаняване на туристи.

Размер на данъка и процедура за събиране

нов данък в турция за хотелитеДанъкът ще започне да се събира от 1 април 2020г., той ще бъде 1% от общото плащане, получено от гостите (от 2021 г. ставката може да бъде увеличена до 2%). Парите в държавната хазна няма да се внасят от самите туристи, а от хотелите, апартаментите, мотелите, къмпингите и къщите за гости. Базата за изчисление включва цената на настаняването и всички предоставени услуги: храна, спа, фитнес, развлечения, конференции и др.

Турските хотелиери са недоволни от увеличението на таксите, тъй като вече имат допълнителна тежест - от октомври хотелите прехвърлят част от приходите си в бюджета за развитие на туризма. Освен това, цените на храните и енергията непрекъснато растат, така че хотелите трябва да харчат повече и повече.

 

Дали почивката в Турция ще поскъпне

За сезон 2020 повечето договори между хотели и туроператори вече са сключени, така че новата такса беше неприятна изненада за туристическия сектор. Поради невъзможността да променят договореното, през следващата година турските хотелиери ще трябва да плащат от доходите си, без да го залагат в цената на пакетите. Но през 2021г. той ще бъде включен в договорите с туристически компании, поради което увеличението на разходите ще бъде поне 2%.

Експертите смятат, че като цяло разходите за почивка в Турция ще се увеличат през следващите няколко години с повече от 15%.