Начало » Почивкa в Турция » Почивка в Айвалък 2023
Вашата оценка
5 от 2 гласа

Най-добрите оферти за почивка в Айвалък

Най-добрите оферти за почивка в Айвалък
Информация за Айвалък

Айвалък (64 хил. ж., 2010 г.) се намира на северозападното егейско крайбрежие на Турция. Срещу него гледа гръцкият остров Лесбос, а наоколо е разположен архипелагът на Айвалъшките острови. На юг от селището се намира тесен полуостров, а на изток се простират ниски хълмове, покрити с борове и маслинови дръвчета. Айвалък е разположен в исторически регион, известен с античното си име Еолида. Руините на три важни древни града се намират съвсем близко оттук - Асос и Троя са на север, Пергамон е на изток. Планината Ида, която има важно значение в древногръцката митология, също е разположена наблизо и може да бъде видяна от центъра на градчето. В днешно време Айвалък и многобройните островчета, разпръснати в залива, са популярна туристическа дестинация. Районът на Айвалък е бил населен още от най- древни времена. Заради постоянната заплаха от пиратство, селищата на съседните островчета останали малки, с изключение на това на о.Джунда, който бил най-големият и близко разположен до сушата остров. След византийския период Айвалък скоро става част от Османската империя. Тогава той придобива важно търговско значение. Получава определена автономия и дори редица европейски сили създават тук свои консулства. До 1922 г. населението на града е съставено почти изцяло от гърци, които тогава са разменени с турци от Крит в резултат на междудържавно споразумение между Турция и Гърция.

Забележителности в Айвалък
Старите айвалъшки къщи - много от тях са красиви примери на неокласическата архитектура. Те са изкусно построени от дърво и камък. Освен в Айвалък, те могат да бъдат видени и на о-в Джунда (Алибей) и в Чамлък.

Скалата "Дяволската маса" (Шейтан Софрасъ) - разположена на близък хълм до Айвалък, на нея има отбелязан отпечатък, наподобяващ следа от крак. Според местните предания стъпката е оставена от дявола, когато той се е приготвял да скочи върху близкия о.Лесбос. Оттук се открива великолепен изглед към заливчетата и островите долу.

Саатлъ Джами - построена от гърците като църква с името Агиос Янис,тя е превърната в джамия след 1928 г. Църквата е почти запазена в първоначалния си вид, като турците единствено добавили слой мазилка върху фреските на вътрешните стени и минаре. На турски името й означава "джамията с часовника", имайки предвид часовника, разположен на една от нейните кули.

о.Джунда (наричан още о.Алибей) - най-големият и важен от Айвалъшките острови. Той е свързан посредством мост с о.Лале, който от своя страна е свързан с Айвалък на сушата, Построен през 60-те години на XX в., това е най-старият и единствен оцелял мост в Турция, който свързва суша, разделена от проток. На о.Джунда са разположени много църкви и манастири, най- известна от които е църквата Таксиярхис (интериорът е украсен с мрамор, има релефи, описващи живота на Исус Христос). Островът е известен и със своите рибни ресторанти, които са наредени един до друг на крайбрежната алея.

Пясъчните плажове на Айвалък
Айвалък притежава две от най-дългите плажни ивици в Турция, които се простират на почти 30 км на юг. Имената на тези два плажа са Саръмсаклъ (дълъг над 7 км, на широчина достига до 100 м) и Алтънова. През последните години Айвалък привлича и много леководолази, благодарение на своята подводна фауна. Прекрасният пясъчен плаж на Айвалък - Саръмсаклъ се намира на около 7 километра южно от града. Представлява няколко километра безупречна и чиста плажна ивица с много възможности за водни спортове, яхткруизи и др.

Екскурзии от Айвалък
Само с паспорт и срещу 35 евро може да посетите и гръцкия остров Лесбос, който се намира точно срещу Айвалък. Остров Лесбос е третият по големина гръцки остров и един от най-впечатляващите със своята дива и недокосната флора и фауна, както и с многото архитектурни и туристически забележителности. Пътуването от Айвалък до столицата на Лесбос - гр. Митилини е с ферибот и отнема 1ч. и 30 мин. Столицата на Лесбос е известна с прекрасната си кухня, в която също доминират рибните специалитети, както и с прочутото Узо от Митилини. Лесбос е доста по-различен остров от шумните туристически места като Родос и Крит.
Друга забележителност на 50 км от Айвалък е град Бергама, където се намират прочутите руини на Пергамон с храма на Асклепий.

Видео за АйвалъкПочивки в Айвалък
Айвалък почивки с автобус ; Айвалък почивки със собствен транспорт ; Хотели в Айвалък