Начало » Почивкa в Турция » Почивка в Айвалък 2022
Вашата оценка
5 от 2 гласа

Най-добрите оферти за почивка в Айвалък

Най-добрите оферти за почивка в Айвалък
10 дни / 7 нощувки
13.05.2022 г., 20.05.2022 г., 27.05.2022 г.
от 453 лв.
Информация за Айвалък

Айвалък (64 хил. ж., 2010 г.) се намира на северозападното егейско крайбрежие на Турция. Срещу него гледа гръцкият остров Лесбос, а наоколо е разположен архипелагът на Айвалъшките острови. На юг от селището се намира тесен полуостров, а на изток се простират ниски хълмове, покрити с борове и маслинови дръвчета. Айвалък е разположен в исторически регион, известен с античното си име Еолида. Руините на три важни древни града се намират съвсем близко оттук - Асос и Троя са на север, Пергамон е на изток. Планината Ида, която има важно значение в древногръцката митология, също е разположена наблизо и може да бъде видяна от центъра на градчето. В днешно време Айвалък и многобройните островчета, разпръснати в залива, са популярна туристическа дестинация. Районът на Айвалък е бил населен още от най- древни времена. Заради постоянната заплаха от пиратство, селищата на съседните островчета останали малки, с изключение на това на о.Джунда, който бил най-големият и близко разположен до сушата остров. След византийския период Айвалък скоро става част от Османската империя. Тогава той придобива важно търговско значение. Получава определена автономия и дори редица европейски сили създават тук свои консулства. До 1922 г. населението на града е съставено почти изцяло от гърци, които тогава са разменени с турци от Крит в резултат на междудържавно споразумение между Турция и Гърция.

Забележителности в Айвалък
Старите айвалъшки къщи - много от тях са красиви примери на неокласическата архитектура. Те са изкусно построени от дърво и камък. Освен в Айвалък, те могат да бъдат видени и на о-в Джунда (Алибей) и в Чамлък.

Скалата "Дяволската маса" (Шейтан Софрасъ) - разположена на близък хълм до Айвалък, на нея има отбелязан отпечатък, наподобяващ следа от крак. Според местните предания стъпката е оставена от дявола, когато той се е приготвял да скочи върху близкия о.Лесбос. Оттук се открива великолепен изглед към заливчетата и островите долу.

Саатлъ Джами - построена от гърците като църква с името Агиос Янис,тя е превърната в джамия след 1928 г. Църквата е почти запазена в първоначалния си вид, като турците единствено добавили слой мазилка върху фреските на вътрешните стени и минаре. На турски името й означава "джамията с часовника", имайки предвид часовника, разположен на една от нейните кули.

о.Джунда (наричан още о.Алибей) - най-големият и важен от Айвалъшките острови. Той е свързан посредством мост с о.Лале, който от своя страна е свързан с Айвалък на сушата, Построен през 60-те години на XX в., това е най-старият и единствен оцелял мост в Турция, който свързва суша, разделена от проток. На о.Джунда са разположени много църкви и манастири, най- известна от които е църквата Таксиярхис (интериорът е украсен с мрамор, има релефи, описващи живота на Исус Христос). Островът е известен и със своите рибни ресторанти, които са наредени един до друг на крайбрежната алея.

Пясъчните плажове на Айвалък
Айвалък притежава две от най-дългите плажни ивици в Турция, които се простират на почти 30 км на юг. Имената на тези два плажа са Саръмсаклъ (дълъг над 7 км, на широчина достига до 100 м) и Алтънова. През последните години Айвалък привлича и много леководолази, благодарение на своята подводна фауна. Прекрасният пясъчен плаж на Айвалък - Саръмсаклъ се намира на около 7 километра южно от града. Представлява няколко километра безупречна и чиста плажна ивица с много възможности за водни спортове, яхткруизи и др.

Екскурзии от Айвалък
Само с паспорт и срещу 35 евро може да посетите и гръцкия остров Лесбос, който се намира точно срещу Айвалък. Остров Лесбос е третият по големина гръцки остров и един от най-впечатляващите със своята дива и недокосната флора и фауна, както и с многото архитектурни и туристически забележителности. Пътуването от Айвалък до столицата на Лесбос - гр. Митилини е с ферибот и отнема 1ч. и 30 мин. Столицата на Лесбос е известна с прекрасната си кухня, в която също доминират рибните специалитети, както и с прочутото Узо от Митилини. Лесбос е доста по-различен остров от шумните туристически места като Родос и Крит.
Друга забележителност на 50 км от Айвалък е град Бергама, където се намират прочутите руини на Пергамон с храма на Асклепий.

Видео за АйвалъкПочивки в Айвалък
Айвалък почивки с автобус ; Айвалък почивки със собствен транспорт ; Хотели в Айвалък