Ќачало » ѕочивка в “урци€ » ѕочивка в  ушадасъ 2018 »  ушадасъ - информаци€, допълнителни екскурзии, забележителности, времето и клипове
¬ашата оценка
5 от 1 глас

ѕолезна информаци€, карта на  ушадасъ, времето в  ушадасъ и е-каталог

ѕолезна информаци€, карта на  ушадасъ, времето в  ушадасъ и е-каталог
 
 ушадасъ - информаци€, допълнителни екскурзии, забележителности, времето и клипове
ћаршрут:  ушадасъ, “урци€

 
ѕринтирай

 
 ушадасъ информаци€,  ушадасъ каталог,  ушадасъ карта и времето в  ушадасъ


 ушадасъ

е град във вилает јйдън, «ападна “урци€, разположен на брега на ≈гейско море. —елището е отдалечено на 90 км от трети€ по големина град в “урци€ - »змир. Ќаселението набро€ва приблизително 44 000 души (2005 г.).  ушадасъ е атрактивна туристическа дестинаци€, посещавана от хил€ди души годишно. Ѕуквално преведено, името на града означава ѕтичи€т остров. ќбразувано е от турските думи kuş - птица, и ada - остров. ѕредполага се, че името идва от малки€ каменен остров с формата на птича глава, разположен близо до старото пристанище на града. ѕреди XV век градът се е назовавал под името —кала Ќова и е бил гол€м търговски център, особено за търговците от ¬енеци€ и —редиземноморието. √радът е разположен непосредствено близо до антични€ град ≈фес (Ephesus), туристическа атракци€ за мнозина туристи.

¬алута
турска лира (TRL). 1 лира = 0,70 лв.
Ќай-добре пазарувайте с турски лири в магазините и заведени€та, въпреки че навс€къде приемат евро и американски долари. јко плащате в друга валута, обменни€т курс зависи от продавача или сервитьора. ћожете да обмените пари в пощенските офиси или в обменни бюра, никога не обмен€йте пари в хотела или заведени€та. ѕочти навс€къде приемат пътнически чекове и международни кредитни карти. ѕреди да платите с кредитна карта, попитайте продавача - може да получите по-ниска цена, ако платите в брой вместо с кредитна карта, защото магазините плащат 7% комисионна на банките при картови плащани€. ¬ града лесно ще намерите ј“ћ устройства.

«драве
јптеките (на турски eczane) в  ушадасъ работ€т от понеделник до събота. јко имате нужда от аптека в извънработно време или в недел€, на витрината на вс€ка аптека има списък с адресите на дежурните аптеки. ¬  ушадасъ има много здравни центрове, много от хотелите разполагат със собствени.

“елефонни кодове
 од на страната: 0090
 од на областта: 0256

≈зик
ќфициални€т език е турски, но в курорта спокойно ще се оправите с английски и немски.

»стори€
—м€та се, че  ушадасъ е бил център на изкуството и културата от най-древни времена и е бил обитаван от множество цивилизации, докато по тези места през 3000 г. пр. ’р. не се заселват аборигените, наричащи себе си Ћелеги, които основават свое селище. ѕрез XI в. пр. ’р. тук се заселват гръцките племена ≈олиси, а през IX в. пр. ’р окончателно се установ€ват …онийците. ѕо произход мор€ци и търговци, те изграждат …онийската колони€, състо€ща се от 12 селища по крайбрежието, включително и  ушадасъ, на който дават името Ќеаполис. ѕостепенно натрупват богатство и политическа власт, а Ќеаполис става едно от главните пристанища на јнадоли€ на —редиземно море. ѕрез VII в. се по€в€в€т Ћидийците, след т€х персите, а през 33 г. пр. ’р. јлександър ¬елики превзема ц€ла јнадоли€. “ака, от преплитането на гръцката култура с вече съществуващата, се заражда ≈линистичната, чиито най-известните градове тогава са ≈фес, ћилет, ѕриен и ƒидим.
ѕрез II в. пр. ’р. римл€ните завлад€ват Ќеаполис ( ушадасъ). ¬ областта се заселват ƒева ћари€ и синът и »исус ’ристос и така т€ се превръща христиански център познат под името јниа. ѕрез —редновековието  ушадасъ се развива като пристанище, използвано от пирати. ѕо-късно търговци от ¬изанти€, ¬енеци€ и √енуа започват да работ€т по крайбрежието, основават ново пристанище и дават ново име на селището Д—кала ЌоваФ, като центърът му се премества от хълмистите райони към брега.
ќт 1086 г.  ушадасъ минава под властта на “урци€ и егейските пристанища стават крайна точка на всички пътища към ќриента. — нашествието на  илич јрслан от 1186 година, градът става част от държавата —елчук, но през 1413 г. султан ћехмет I „елеби създава на нейно м€сто ќтоманската импери€. »зградени са крепостни стени, които са имали три порти и  ерван сарай Ц останките, от които са запазени и до днес. ѕрез 1834 г. е издигната цитаделата, границите на града са разширени и местните започват да го наричат със съвременното му име -  ушадасъ.
¬ периода 1919 Ц 1922 г., по време на турската война за независимост, градът е окупиран първо от италиански, а след това от гръцки ескадрони, докато на 7 септември 1922 г. окончателно е превзет. »звършва се разм€на на гръцки и турски пленници. ƒо 1954 г.  ушадасъ е част от вилает »змир, а след това преминава в пределите на јйдън. ѕостепенно започват строителство на модерни жилищни сгради, богати фамилии от големите турски градове започват да купуват земи, а туризмът се развива като отрасъл. «а отрицателно време  ушадасъ се превръща в развит курорт, привличащ посетители от ц€л св€т Ц такъв, какъвто го познаваме и днес.

«абележителности в  ушадасъ и района


јнтични€т град ≈фес,  ушадасъ
Ѕез съмнение най-интересното м€сто, което можете да посетите при почивката си в  ушадасъ е антични€т град ≈фес, който се намира само на 18 км. от курорта. Ќ€когашен богат пристанищен град със значително вли€ние и богатство, днес ≈фес е същинска археологическа съкровищница, ко€то е била обект на проучване в продължение на десетилети€. –азкопките започват още през XIX в. в търсене на храма на јртемида (древногръцката богин€ на лова и животните, защитница на девойките и женското целомъдрие), считан за едно от седемте чудеса на света.“огава са открити и първите части на древни€ град и се оказва, че макар постро€ван и разрушаван многократно, той е издигнат около сами€ храм. ќткрити са множество обществени сгради и къщи, в които едни от най-ценните находки са мозайките. ¬сичко, което днес е останало от храма на јртемида е една от общо 120 н€кога колони, с щъркелово гнездо на върха. ѕостроени€т през 800 г. пр. ’р. храм е бил подпален през 365 г. от римски€ младеж ’ерострат, който искал да впише името си в истори€та. Ќовопостроени€т храм бил два пъти по-гол€м от ѕартенона в јтина, но бил окончателно разрушен през 262 г. от готите. ј възстанов€вайки града 100 г. по-късно, император  онстантин отказал да го издигне наново, защото искал да премахне култа към езическите богове и да наложи христи€нството като официална религи€. —ред най-забележителните постройки е Ѕиблиотеката на ÷елз от II в. Ќа фасадата й е установена за пръв път на римска постройка лека извивка, ко€то прави вида на зданието по-из€щно. “ова е може би и най-впечатл€ващата руина, пред ко€то всички се снимат и запомн€т. ѕостроена е от “иберий ёлий јгила при управлението на император јдриан. » тази сграда е изгорена по време на готското нашествие, но все пак фасадата й е частично запазена. —ъстои се от два реда колони, като на първи€ етаж са с коринтски капители. ќцелели са вратите и прозорците, оградени с декоративни релефни мотиви. “€ е реставрирана от австрийски археолози с използване на оригиналните фрагменти от II век и днес величествено се издига насред покритите с мрамор улици на древни€ град. » макар по-гол€мата част от него още да е под хълмовете, все пак можете да видите древни€ стадион, театъра с 25 000 места, който има класическо оформление и днес също се използва за постановки, јркадски€ път, ќдеона, обществените тоалетни и т.нар. публичен дом (който е бил обозначен като частен дом).

÷итаделата на ѕтичи€ остров,  ушадасъ
≈стествено при престо€ си в  ушадасъ не можете да пропуснете основната крепост,  ючукуда  алеси, издигаща се на ѕтичи€ остров, ко€то пази спомена за средновековното могъщество на града. –азгледайте старото пристанище Ќеаполис и римските бани, построени за девойките. ј плажовете, заради които всъщност сте избрали да почивате на  ушадасъ, също се см€тат за част от забележителностите. Ўироките п€съчни ивици в града са три Ц градски€т плаж Downtown Beach, Long Beach и Ladies Beach. “е ще ви предложат необ€тно количество п€сък, вода и тропическа атмосфера. «а туристите има всевъзможни атракции, а в зависимост от услугите, които влизат в пакетни€ ви престой ще имате възможност да се поглезите с удоволстви€, които иначе не бихте могли да си позволите.
 ушадасъ наистина е рай за туристите. ”бедете се сами и открийте неговите тайни - разходка до ≈фес или до феномена ѕамуккале (който също се намира в непосредствена близост), джип сафари или традиционна турска вечер Ц каквото и да изберете, със сигурност ще изпитате вкуса на ќриента.

ѕочивка в  ушадасъ с автобус ѕочивка в  ушадасъ с кола  аталог хотели в  ушадасъ¬идео клип за  ушадасъ
 арта на  ушадасъ ¬ремето в  ушадасъ  аталог на  ушадасъ