Начало » Почивка в Турция » Почивка в Кушадасъ 2019
Вашата оценка
4.5 от 25 гласа

▷ Оферти за Кушадасъ Лято ❷⓿❶❾ | Стенли Травъл

▷ Оферти за Кушадасъ Лято ❷⓿❶❾ | Стенли Травъл
10 дни / 7 нощувки
27.09.2019 г., 04.10.2019 г.
от 273 лв.
8 дни / 7 нощувки
13.05.2020 г., 20.05.2020 г., 27.05.2020 г.
от 621
10 дни / 7 нощувки
15.05.2020 г., 22.05.2020 г., 29.05.2020 г.
от 630 лв.
Информация за Кушадасъ
Кушадасъ е град във вилает Айдън, Западна Турция, разположен на брега на Егейско море. Селището е отдалечено на 90 км от третия по големина град в Турция - Измир. Населението наброява приблизително 44 000 души (2005 г.). Кушадасъ е атрактивна туристическа дестинация, посещавана от хиляди души годишно. Буквално преведено, името на града означава Птичият остров. Образувано е от турските думи kuş - птица, и ada - остров. Предполага се, че името идва от малкия каменен остров с формата на птича глава, разположен близо до старото пристанище на града. Преди XV век градът се е назовавал под името Скала Нова и е бил голям търговски център, особено за търговците от Венеция и Средиземноморието. Градът е разположен непосредствено близо до античния град Ефес (Ephesus), туристическа атракция за мнозина туристи.

Валута
турска лира (TRL). 1 лира = 0,27 лв. (07.11.2018)
Най-добре пазарувайте с турски лири в магазините и заведенията, въпреки че навсякъде приемат евро и американски долари. Ако плащате в друга валута, обменният курс зависи от продавача или сервитьора. Можете да обмените пари в пощенските офиси или в обменни бюра, никога не обменяйте пари в хотела или заведенията. Почти навсякъде приемат пътнически чекове и международни кредитни карти. Преди да платите с кредитна карта, попитайте продавача - може да получите по-ниска цена, ако платите в брой вместо с кредитна карта, защото магазините плащат 7% комисионна на банките при картови плащания. В града лесно ще намерите АТМ устройства.

Здраве
Аптеките (на турски eczane) в Кушадасъ работят от понеделник до събота. Ако имате нужда от аптека в извънработно време или в неделя, на витрината на всяка аптека има списък с адресите на дежурните аптеки. В Кушадасъ има много здравни центрове, много от хотелите разполагат със собствени.

Телефонни кодове
Код на страната: 0090
Код на областта: 0256

Език
Официалният език е турски, но в курорта спокойно ще се оправите с английски и немски.

История
Смята се, че Кушадасъ е бил център на изкуството и културата от най-древни времена и е бил обитаван от множество цивилизации, докато по тези места през 3000 г. пр. Хр. не се заселват аборигените, наричащи себе си Лелеги, които основават свое селище. През XI в. пр. Хр. тук се заселват гръцките племена Еолиси, а през IX в. пр. Хр окончателно се установяват Йонийците. По произход моряци и търговци, те изграждат Йонийската колония, състояща се от 12 селища по крайбрежието, включително и Кушадасъ, на който дават името Неаполис. Постепенно натрупват богатство и политическа власт, а Неаполис става едно от главните пристанища на Анадолия на Средиземно море. През VII в. се появявят Лидийците, след тях персите, а през 33 г. пр. Хр. Александър Велики превзема цяла Анадолия. Така, от преплитането на гръцката култура с вече съществуващата, се заражда Елинистичната, чиито най-известните градове тогава са Ефес, Милет, Приен и Дидим.
През II в. пр. Хр. римляните завладяват Неаполис (Кушадасъ). В областта се заселват Дева Мария и синът и Иисус Христос и така тя се превръща христиански център познат под името Аниа. През Средновековието Кушадасъ се развива като пристанище, използвано от пирати. По-късно търговци от Византия, Венеция и Генуа започват да работят по крайбрежието, основават ново пристанище и дават ново име на селището „Скала Нова”, като центърът му се премества от хълмистите райони към брега.
От 1086 г. Кушадасъ минава под властта на Турция и егейските пристанища стават крайна точка на всички пътища към Ориента. С нашествието на Килич Арслан от 1186 година, градът става част от държавата Селчук, но през 1413 г. султан Мехмет I Челеби създава на нейно място Отоманската империя. Изградени са крепостни стени, които са имали три порти и Керван сарай – останките, от които са запазени и до днес. През 1834 г. е издигната цитаделата, границите на града са разширени и местните започват да го наричат със съвременното му име - Кушадасъ.
В периода 1919 – 1922 г., по време на турската война за независимост, градът е окупиран първо от италиански, а след това от гръцки ескадрони, докато на 7 септември 1922 г. окончателно е превзет. Извършва се размяна на гръцки и турски пленници. До 1954 г. Кушадасъ е част от вилает Измир, а след това преминава в пределите на Айдън. Постепенно започват строителство на модерни жилищни сгради, богати фамилии от големите турски градове започват да купуват земи, а туризмът се развива като отрасъл. За отрицателно време Кушадасъ се превръща в развит курорт, привличащ посетители от цял свят – такъв, какъвто го познаваме и днес.

Забележителности в Кушадасъ и района


Античният град Ефес, Кушадасъ
Без съмнение най-интересното място, което можете да посетите при почивката си в Кушадасъ е античният град Ефес, който се намира само на 18 км. от курорта. Някогашен богат пристанищен град със значително влияние и богатство, днес Ефес е същинска археологическа съкровищница, която е била обект на проучване в продължение на десетилетия. Разкопките започват още през XIX в. в търсене на храма на Артемида (древногръцката богиня на лова и животните, защитница на девойките и женското целомъдрие), считан за едно от седемте чудеса на света.Тогава са открити и първите части на древния град и се оказва, че макар построяван и разрушаван многократно, той е издигнат около самия храм. Открити са множество обществени сгради и къщи, в които едни от най-ценните находки са мозайките. Всичко, което днес е останало от храма на Артемида е една от общо 120 някога колони, с щъркелово гнездо на върха. Построеният през 800 г. пр. Хр. храм е бил подпален през 365 г. от римския младеж Херострат, който искал да впише името си в историята. Новопостроеният храм бил два пъти по-голям от Партенона в Атина, но бил окончателно разрушен през 262 г. от готите. А възстановявайки града 100 г. по-късно, император Константин отказал да го издигне наново, защото искал да премахне култа към езическите богове и да наложи християнството като официална религия. Сред най-забележителните постройки е Библиотеката на Целз от II в. На фасадата й е установена за пръв път на римска постройка лека извивка, която прави вида на зданието по-изящно. Това е може би и най-впечатляващата руина, пред която всички се снимат и запомнят. Построена е от Тиберий Юлий Агила при управлението на император Адриан. И тази сграда е изгорена по време на готското нашествие, но все пак фасадата й е частично запазена. Състои се от два реда колони, като на първия етаж са с коринтски капители. Оцелели са вратите и прозорците, оградени с декоративни релефни мотиви. Тя е реставрирана от австрийски археолози с използване на оригиналните фрагменти от II век и днес величествено се издига насред покритите с мрамор улици на древния град. И макар по-голямата част от него още да е под хълмовете, все пак можете да видите древния стадион, театъра с 25 000 места, който има класическо оформление и днес също се използва за постановки, Аркадския път, Одеона, обществените тоалетни и т.нар. публичен дом (който е бил обозначен като частен дом).

Цитаделата на Птичия остров, Кушадасъ
Естествено при престоя си в Кушадасъ не можете да пропуснете основната крепост, Кючукуда Калеси, издигаща се на Птичия остров, която пази спомена за средновековното могъщество на града. Разгледайте старото пристанище Неаполис и римските бани, построени за девойките. А плажовете, заради които всъщност сте избрали да почивате на Кушадасъ, също се смятат за част от забележителностите. Широките пясъчни ивици в града са три – градският плаж Downtown Beach, Long Beach и Ladies Beach. Те ще ви предложат необятно количество пясък, вода и тропическа атмосфера. За туристите има всевъзможни атракции, а в зависимост от услугите, които влизат в пакетния ви престой ще имате възможност да се поглезите с удоволствия, които иначе не бихте могли да си позволите.
Кушадасъ наистина е рай за туристите. Убедете се сами и открийте неговите тайни - разходка до Ефес или до феномена Памуккале (който също се намира в непосредствена близост), джип сафари или традиционна турска вечер – каквото и да изберете, със сигурност ще изпитате вкуса на Ориента.

Почивка в Кушадасъ с автобус Почивка в Кушадасъ с кола Каталог хотели в КушадасъВидео клип за Кушадасъ
Карта на Кушадасъ Времето в Кушадасъ Каталог на Кушадасъ