Вашата оценка

▷ Екскурзии до Китай | Стенли Травъл

▷ Екскурзии до Китай | Стенли Травъл
Китай, древна, загадъчна и красива земя, винаги привлича чуждестранни авантюристи. Третата по големина страна в света, заемаща площ от 9 600 000 кв. км.
Едно от най-големите съкровища на Китай е нейната дълга, богата история.Китай се гордее с многобройните си хора, дълга история, блестяща култура и отличителни обичаи. Сред най-големите й подаръци за света са "четирите големи изобретения" (хартия, барут, печат и компас).
Голяма и разнообразна, Китай е страна, която предлага всичко от динамични метрополии, богати на културни срещи и възможности за пазаруване до тихи градове, заобиколени от планински пейзаж и подвижни равнини на селското стопанство. Богата история може да се намери в цялата страна в древни паметници като храмове и дворци.

Основна информация
Пълно наименование: Китайската народна република
Китайско име: 中华人民共和国
Площ: 9,600,000 кв. км
Население: 1,37 милиарда (от 2014 г.)
Столица: Пекин
Национално знаме: пет звезди , червено знаме
Местоположение: Средна и Източна Азия, ограничена на изток от Тихия океан
Териториални морета: Бохайско море, Жълто море, Източнокитайско море и Южнокитайско море
Климат: главно континентален мусонен климат (Тибет: вертикална климатична зона)
Хора: Хан-китайски (93.3%), плюс 55 етнически групи като Miao, Li, монголски
Език: китайски китайски (Putonghua), базиран на диалекта в Пекин, плюс местните диалекти
Основни религии и вярвания: официално атеист, конфуцианство, будизъм, даоизъм, ислям (над 22 милиона), католицизъм (над 4 милиона) и протестантизъм (над 10 милиона)
Валута и парично звено: ренминби / юан
Форма на правителството: система на Националния народен конгрес
Административни разграничения: 23 провинции, 5 автономни региона, 4 общини и 2 специални административни района


Забележителности

Великата китайска стена
великата китайска стенаВеликата китайска стена, едно от най-големите чудеса на света, е обявена за световно наследство от ЮНЕСКО през 1987 година. Точно като гигантски дракон се спуска нагоре и надолу през, ливади, планини и плата, простиращи се на около 21,196 километра от изток на запад.
С история от около 2 700 години, някои части от Великата стена са в развалини или са изчезнали. Въпреки това, Великата китайска стена все още е една от най-привлекателните атракции по целия свят благодарение на архитектурното си величие и историческо значение.
Тя е построена в различни области от различни държави / династии за защита на различни териториални граници.


Теракотената армия
теракотената армияДнес неочакваното откриване на армията "Теракота" - натрупване на легендарни живи войници от глина, предназначени да запълнят сложния мавзолей на императора - е известно като едно от най-големите археологически събития в света. Открити в северозападен Китай и датират от първата си династия, керамичните фигури хвърлиха светлина върху древните художествени практики в страната и вековните погребални ритуали.
През 246 г. пр. Хр. Цин Ши Хуанг, първият император на Китай, превзема трона само на тринадесет години. В качеството си на владетел на първата империя на Империята, той получава редица постижения, включително стандартизирани сценарии и монети, изграждането на Великата стена и цялостното разширяване и обединение на държавата.
За да отпразнува триумфите си и да спомене живота си, той заповяда да се изгради некропол в Xi'an, район, пълен с нефритни мини и богат на злато. Предвиждал сложен мавзолей, изпълнен със скъпоценните му земни притежания - включително редки бижута и архитектурни модели, както и хиляди специално изработени теракотни войници, които да го защитят в отвъдния живот.
Макар че 7000 работници посветили десетилетия на строежа на надгробната гробница и некропол, мястото остава недовършено, когато Цин умра през 210 пр.н.е.
От векове масивният мавзолей на Цин Ши Хуан остава незабелязан. Въпреки това през 1974 г. работници се натъкнали на голяма скулптура на войник от теракот, докато изкопавали кладенец. Повдигнати от тази изненадваща находка, археолозите започват да изследват района, което води до откриването на хиляди подобни войници в четири ями.
Проектирани с впечатляващо ниво на детайлност, всяка фигура е единствено по рода си произведение на изкуството. Скулптурите варират по височина според военното класиране, с униформите, прическите и дори фигурите на лицето и изразите, които следват.
В допълнение към самите 8 000 войници, в некропола са открити 130 керамични колесници и 670 коне. По същия начин са открити и глинени фигури на танцьори, акробати и музиканти.
Днес некрополът на Цин Ши Хуан е обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО и основна дестинация в провинция Шанси в Китай.
Докато по - голямата част от войните на теракота остават на място, десет наскоро се появиха в изложби в чужбина, което позволи на международната аудитория да види скулптурите лично и предлага "новото поколение рядката възможност да видите фигурите отблизо"
По същия начин скулптурите вдъхновяват и съвременните художници, които се проявяват като репродукции, направени от всичко - от тестото за пица до хартиените фенери. Независимо от материала или мотива, тези съвременни интерпретации доказват трайното наследство на невероятните древни артефакти.


Забраненият град
забраненият град в китайЗабранения град, китайски (Pinyin) Zijincheng или (Wade-Giles romanization) Tzu-chin-ch'eng, имперски дворец комплекс в сърцето на Пекин, Китай. Построен през 1406 г. от император Йонгъл от династията Минг, той първоначално е бил официално окупиран от съда през 1420 г. Той е наречен така, защото достъпът до района е забранен за повечето от субектите на царството. Правителствените служители и дори имперското семейство получават само ограничен достъп; Императорът сам би могъл да влезе във всяка секция по желание. Комплексът от 178 хектара е обявен за обект на ЮНЕСКО за световно наследство през 1987 г. като признание за значението му като център на китайската власт в продължение на пет века, както и за несравнимата му архитектура и сегашната му роля като Двореца на музея династично изкуство и история.
Архитектурата на оградения комплекс се придържа твърдо към традиционната китайска геомантична практика на фън шуй. Ориентацията на Забранения град, а оттам и на Пекин, следва линия на север-юг. В рамките на комплекса, всички най-важни сгради, особено тези по главната ос, са на юг, за да почетат Слънцето. Сградите и церемониалните пространства помежду им са подредени да предават впечатление за голяма имперска сила, като същевременно подсилват незначителността на индивида. Тази архитектурна нагласа се доказва до най-малките детайли - относителната важност на сградата може да се прецени не само от нейната височина или широчина, но и от стила на покрива й и от броя на фигурите, разположени на хребетите на покрива.
Сред по-важните забележителности са Ву (Меридиан) Gate, Залата на Върховната хармония (Taihedian) и Имперската градина (Yuhuayuan). Врата на Ву е внушителният южен вход на Забранения град. Неговите допълнителни крила, които фланкират входната врата, са разположени като предни лапи на щит лъв или сфинкс. Порталът е и една от най-високите сгради на комплекса, високи на височина от 38 метра на покрива си. Една от основните й функции е да служи като фона на имперските изяви и прокламации. Отвъд портата на Ву се намира голям вътрешен двор 140 метра дълбок и широк 210 метра, през който минава златната река (Златната река) в дъгообразна дъга. Реката се пресича от пет успоредни бели мраморни моста, които водят до портата на Върховната хармония (Тайхен).