Вашата оценка
5 от 1 глас

➤ Екскурзии до Москва и Санкт Петербург | Стенли Травъл

➤ Екскурзии до Москва и Санкт Петербург | Стенли Травъл
8 дни / 7 нощувки
28.07.2021 г., 04.08.2021 г., 11.08.2021 г.
от 2490 лв.
Коя държава може да се похвали, че на нейната територия можете да намерите арктически пустини, тундра, тайга, горски степи и степи, полупустини и вулкани? Разбира се, Русия.
Уникални езера, най-дългите реки на Европа, най-високите върхове на Европа, най-високите активни вулкани в света, морски и ски курорти, лечебни минерални извори, древни градове, изгубени в гори, огромни горски простори привличат туристи от цял ​​свят. В Русия за всеки може да има място и климат на вкус.

Богатото културно наследство и природното разнообразие поставя Русия на видно място в света сред страни с потенциален растеж на туризма. В страната има 24 обекта на световното наследство на ЮНЕСКО. Различните региони и етнически групи в Русия имат голямо разнообразие от традиции.Географско положение
Русия е най-голямата страна по площ в света. Площта му е 17 098.242 хил. Кв. Км. Държавата е разположена в източната част на Европа и северната част на Азия.

Страната се простира на повече от 4000 км от север на юг и почти 10 000 км от запад на изток. Русия граничи с 16 държави. На югоизток - със Северна Корея (КНДР), на юг - с Китай, Монголия, Казахстан, Азербайджан и Грузия, на югозапад - с Украйна, на запад - с Беларус, Латвия, Естония, Финландия и Норвегия, Калининградска област Граничи с Литва и Полша.


Правителствена структура:

Политическа система:
Федерална република

Държавен глава:
президент

Ръководител на правителството:
министър-председател

Законодателна власт:
двупалатен парламент (Държавна дума и съвет на федерацията).

Столица:
Москва

Национални символи

знамето на русияДържавното знаме на Руската федерация e държавен символ на Руската федерация и представлява трицветен правоъгълник.
Според едно от тълкуванията, символиката на цветовете е: червеното символизира държавността, синьото е цветът на Божията майка, а бялот – цветът на свободата и независимостта. Има и други тълкования на цветовете на руското знаме. Според една трактовка от времето на Руската империя белият цвят символизира Белорусия (Беларус), синият – Малорусия (Украйна) и червеният – Великорусия (Русия)

герб на русияГерб на Русия. Изток и на Запад, е официален герб на Русия в продължение на векове, като престава да изпълнява тази роля единствено през съветските времена. Емблемата обаче е много по-стара от самата държава, а корените ѝ се крият още в далечни древни цивилизации.
Орел на герба на държава е нещо често срещано – тази птица е също толкова популярен национален символ, колкото и лъвът. "Той е царят на всички птици; също както се смята, че лъвът царува над всички животни; освен това се свързва и с култа към слънцето", обяснява председателят на руския Хералдически съвет Георги Вилинбахов.

Лъвът е изрисуван върху знаците на многобройни империи. Римските легиони държат знамена с великолепната птица, когато влизат в битка. Дори и днес на гербовете на много страни има орли. В САЩ на държавния печат има белоглав орел, който държи 13 стрели и маслинова клонка. На немския герб пък има черен орел.
Административно разделение:
Руската федерация има 89 равноправни субекта, включително 22 републики, 50 области, 10 области, 6 територии и 2 града с федерално значение - Москва и Санкт Петербург, един автономен регион и 10 автономни области. Цялата територия е разделена на 7 федерални области.

Площ:
17 098.242 хил. Кв. Км.

Население:
Около 143 800 милиона .

Официален език:
Руски

Религия:
Християнство (Православие)

Валута:
Рубли

Най-големите градове
Москва
Санкт Петербург
Новосибирск
Нижни Новгород
Екатеринбург
Самара
Омск
Челябинск
Казан
Перм
Уфа
Ростов на Дон
Волгоград

Забележителности

Особеността на руските забележителности се крие в специалното географско положение на страната. Уникалното културно пространство е погълнало традициите и обичаите на десетки хора, живеещи заедно на гигантска територия, която включва почти всички природни зони. Впечатлението от посещението на атракции се усилва от красивата руска природа, която служи като впечатляващ фон.

Московски Кремъл
Московски КремълТова е една от най-големите европейски крепости - център на властта, историята и културата, символ на държавността - всички руски императори и царе, започвайки от Иван IV, са били короновани в катедралата „Успение на Кремъл“. Съвременните встъпвания на президентите се провеждат в двореца на Големия Кремъл, което бележи историческата приемственост на процеса на назначаване за най-високата позиция в страната. Стените и кулите на крепостта са запазени във вида, който строителите са им дали през XV - XVII век. За всеки храм или сграда на Кремъл са написани десетки монографии, но е по-добре да видите всичко със собствените си очи. Обиколките в Кремъл са внимателно планирани, те са интересни, богати на информация, провеждани от експерти по историята на Москва.


Червеня площад
Червеня площадДнес това е просторно открито пространство в съседство с източната стена на Кремъл. През вековете районът постепенно се трансформира, в зависимост от дестинацията. Отначало това било пространството, необходимо за обстрели от стените, след това търговско място, платформа за публични фестивали и публични екзекуции, по-късно обект на церемониални събития, паради, демонстрации. Историческите сгради, заобикалящи площада около периметъра, придават специално докосване и красота на това място. Гостите на столицата трябва да посетят Червения площад, тъй като той е неразривно свързан с историята на Москва и цяла Русия.Донски манастир
Донски манастирМанастирският комплекс, основан през 1591 г., се намира почти в центъра на съвременната столица. Манастирът функционира, неговият статус - „ставропегиален“ означава пряко подчинение на патриарха. Територия и храмове са отворени за обществеността. Интересен некропол, превлича хиляди туристи всяка година. В него са погребани членове на древни благородни фамилии и известни представители на руската наука, култура, изкуство.
Кулата Шухов
Кулата ШуховПример за конструктивизма на съветската епоха. Новостта и технологичността на проекта направи възможно завършването на монтажа на конструкцията в рамките на една година, въпреки липсата на подемни механизми и тежките условия на гражданската война. Отначало кулата се е използвала като предавател на първите телевизионни програми. Перспективен кадър на кулата отвътре служи като скрийнсейвър „Синя светлина“, който се вижда от всяка точка на града. Днес кулата е по-скоро технологичен паметник, отколкото работеща конструкция. Имотът е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.


Троица Лавра на Свети Сергий
Троица Лавра на Свети СергийПочти 700 години това място се почита от вярващите като източник на духовна святост. Всяка година православни от цялата страна идват в Сергиев Посад, за да посетят манастира, създаден от аскетичните произведения на Сергий Радонежки. През вековете лаврата служи не само като духовен, но и като военен стълб на формирането на единна руска държава. Мощните крепостни стени неведнъж отразявали нашествието на врага. Лаврата с право може да бъде наречена една от основните православни забележителности на Русия - територията на манастира е препълнена с паметници от различни епохи, образувайки уникален архитектурен ансамбъл.


Долина на гейзерите
Долина на гейзеритеРека Гейзерная тече в района на Камчатка, до който е труднодостъпен, така че откриването на нейния участък с гейзерни източници става едва през 1941 година. Тук можете да стигнете само днес с хеликоптер, цялата долина е обявена за резерв. В света има само няколко такива природни чудеса, от които само в Евразия е Долината на гейзерите. Посещенията от туристи са строго регламентирани. Ограниченията се дължат на необходимостта от поддържане на крехък екологичен баланс.
Остров Киджи
Остров КиджиЕзерото Онега включва много живописни острови, но само един от тях преживява истинска туристическа „инвазия“ - Киджи. Всичко благодарение на невероятната работа на безименни дърводелци, които построиха тук няколко дървени църкви и камбани. Те са обединени от общото име "Кижи Погост". Смята се, че конструкцията се е извършвала изключително с оси без използване на метални скоби и пирони. На острова донесени дървени сгради от XV - XIX век от цял ​​Онега. Днес тук има почти деветдесет.Езерото Байкал
Езерото БайкалЕзерото е абсолютен шампион по дълбочина, чистота и оригиналност на животинския и растителен свят сред сладководни обекти на Земята. Заслужава да се отбележи „експлозивният“ характер на интереса както на чуждестранни, така и на местни туристи към тази природна атракция на Русия - броят на желаещите да я посетят непрекъснато расте. Властите на прилежащите към езерото региони са по-загрижени не за привличане на туристи, а за организиране на цивилизован отдих, защита на уникалната среда от „неорганизирани” групи. През последните години инфраструктурата за отдих на езерото Байкал забележително се подобри, има всички основания да се смята, че в бъдеще бреговете на езерото ще станат пример за организиране на екологичен туризъм.Музей на Ермитажа
Музей на ЕрмитажаОсновният музей на Санкт Петербург и най-посещаваното място в северната столица на туристите. Комплексът от сгради на Ермитажа (пет сгради, включително Зимния дворец) разполага с огромен брой експонати. Невъзможно е всичките да бъдат поставени на постоянна експозиция, затова музеят редовно организира временни тематични изложби у дома или в други заведения и се счита за голям успех да стигнете до тях. След няколко реконструкции фасадите и интериорът на двореца бяха очевидно по-красиви, внимателно подбраното осветление срещу отблясъци премахва проблема със слънчевото осветление на картините.


Домбай
DombayДомбай в Русия е удобно разположен в басейн между Кавказските вериги. Географската ширина на тези места съответства на южните Алпи. По редица показатели метеорологичните условия са дори по-добри, отколкото в европейските планински курорти. Чистият сняг лежи по склоновете на Домбай от ноември до май. Ако прибавим към това развита инфраструктура, става ясно постоянният растеж на популярността на Домбай.
Елбрус
ЕлбрусДвуглавият връх с вулканичен произход, най-високата точка на Кавказ и европейската част на континента. Те отиват в Елбрус заради екстремния релакс. Тук са създадени всички условия за него, изградени са хотели, планински заслони, разработени са катерещи маршрути, работи службата на планински инструктори и спасители. Кабелните асансьори издигат туристите на височина 3847 м. Има проект за разширяване на въжената линия до един от върховете на планината.
Дербент
ДербентНай-запомнящата се част от града - крепостта Нарин-Кала и морските стени, е на повече от 1500 години. Това са най-старите отбранителни структури и са отлично запазени. Градът стои на брега на Каспийско море, от друга страна, Кавказките планини го „поддържат“. Благодарение на тяхната защита от северните ветрове тук винаги е топло и слънчево. Живописна античност, доброжелателно население, целогодишно изобилие от пресни зеленчуци и плодове, оригинална местна кухня заедно образуват атрактивна туристическа атракция.Кула Останкино
Кула ОстанкиноАрхитектурно-технологичен паметник от съветската епоха. Проектът за телевизионната кула даде тласък за развитието на редица инженерни и строителни зони при създаването на високи сгради. Днес тя е най-мощният и най-висок преводач на телевизионни програми в Русия. Посещение на ресторанта на кулата, откъдето впечатляваща гледка към столицата от птичи поглед се радва на специално търсене. Тук са монтирани наблюдателни платформи, до които не е лесно да се стигне, броят на екскурзионните групи е ограничен.Исаакската катедрала
Исаакската катедралаПреди революцията катедралата е имала статут на основната православна църква на империята. Катедралата е осветена в чест на небесния покровител Петър I Св. Исаак Далматин, построен в класическия стил, проектиран от О. Монферран. в наши дни това е четвъртата версия на храма, бяха нужни 16 години и почти 24 милиона рубли, за да го построят по време на управлението на Николай I - огромна сума по това време. Храмът е активен, в него се провеждат ежедневни служби. Посещение на вътрешното пространство на конструкцията е на разположение на всеки, който желае, възможно е да се изкачи по горната колонада, от която се предлага впечатляваща гледка към центъра на града.


Кунгурска пещера
Кунгурска пещераТова е едно от сибирските природни чудеса - подземна кухина от карстов произход с невероятна красота. От близо шест километровите пещери е предвиден участък от 1,5 километра, за да могат туристите да изследват. По цялата дължина на маршрута има умело осветяване на гипсовите сводове на Ледената пещера, фантастична гледка. Вътре има много гротове, малки езера и вертикални гипсови образувания, наречени органи. Атракцията се намира на 100 км от Перм, в покрайнините на Кунгур.Соловецки острови
Соловецки островиМястото е негостоприемно, далечно, точно това, от което се нуждаеха монасите. Техните усилия се появиха манастир и крепост на големия остров Соловецки. Появата на древни сгради, за да съответства на заобикалящата природа, е сурова и красива. Цитаделата на Православието на руския север е отворена за посетители не само от вярващи, но и от обикновени туристи. През 1920-30. на Соловки имаше слон - лагерът със специално предназначение Соловецки.Пушкински планини
Пушкински планиниОбластният център на Псковска област, на 120 км от областния център. Оттук започват екскурзии до местата на Пушкин - до Тригорское, Михайловское и Петровское. Преди революцията селото се е наричало „Светите планини“, наблизо е Святогорският манастир, където е погребан поетът. В Пушкинските планини ежегодно се провеждат поетични празници и фолклорни празници.
Коломенское
КоломенскоеБившето царско имение, сега музей-резерват в град Москва. Тази добре поддържана залесена зона включва атракции като Казанската църква, Църквата Свети Георги Победоносец, Църквата на Възнесение и други храмове. Историята на селото е пълна със събития, от предишни времена там са останали светски сгради, представляващи интерес за историци и туристи.
Петерхоф
ПетерхофНа 30 км от северната столица на южния бряг на Финския залив са разположени градини, паркове и архитектурни ансамбли на Петерхоф. Всичко започна с малко имение (крайградска резиденция) на Петър I. С течение на времето идеята толкова напредна, че още през XVIII век това е най-големият ансамбъл за градина и парк от западния стил в Русия. За да видят красотите на Петерхоф, тук идват милиони туристи.