Вашата оценка

Тунис

Тунис
 
  Тунис

Държавно устройство: Република
Климат: субтропичен, средиземноморски. На юг е тропичен. През лятото от пустинята Сахара могат да духат сухи ветрове, носещи силна горещина.
Религия: 98% Мюсюлмани, 1% Християни, 1% Евреи и други
Парична единица: Тунизийски динар (TND)
Столица: Тунис


 
Полезна информация:
География:
държавата се намира в северна Африка. На юг граничи с Либия, на запад - с Алжир. На север и изток е Средиземно море. Площта на страната е 163610 кв.км. На Тунис принадлежат също така и островите Джарба и Каркана в залива Габес. Тунис може да бъде разделен на четири топографски района. На север страната се пресича от ниските планини Атлас с височина от 610 до 1520 м. Единствената голяма река на страната - Маджарда - пресича района от запад на изток и се влиза в Тунизийския залив. На юг от планините лежи плато със средна височина около 610 м. Още по-южно се намират солените езера, наричани шатт или чотт. Някои от езерата се намират на ниво, по-ниско от морското равнище. Най-южно се намира Сахара, заемаща около 40% от територията на Тунис.

Обмяна на валута:
можете да смените валута в хотела или в обменното бюро на някоя банка. Курсът обикновено е фиксиран, и се установява от Централната Банка на Тунис. Препоръчва се да вземете справка в обменния пункт, за да обмените динарите при напускане на страната. Обменните пунктове работят обикновено от 9.00 до 11.00, и от 15.00 до 17.00 часа. Пътническите чекове American Express, Visa и Thomas Cook в американски долари се приемат навсякъде. Банкомати можете да намерите във всички по-големи градове и туристически региони. Кредитните карти в Тунис вече започват да се превръщат в стандартно средство за разплащане. Най-разпространени са Visa, American Express, Eurocard и Diners Club.

Транспорт:
такси. В Тунис има няколко вида. При придвижване в пределите на един населен пункт следва да спрете такси с жълт цвят. Стойността на 1 км е 300 миллима, а бакшиша е до 500 миллима. За пътуване в друг град са предназначени т.нар. "Големи таксита" (плаща се за изминати километри с брояч), а също и маршрутни таксита, като за стойността на пътуването в тях трябва да се договорите предварително. Автомобилите с червена линия вървят на далечни разстояния, със синя - курсират между близки населени пунктове. Стойността на пътуването с тунизийско такси е сравнително ниска. Автобусен транспорт: С помощта на автобус можете да стигнете практически до всяко ъгълче на страната - трябва единствено да разберете разписанието и спирките на автобуса, който ви трябва. TGM: Транспорт, подобен на трамвай, нарича се така заради основните му направления - Тунис - ла Гуллет - ла Марса. Също така от този транспорт можете да се възползвате за пътуване в Саламбо, Картаген и Сиди Бу Саид. Пътят от Тунис до ла Марса е около 35 минути. Вътрешен въздушен транспорт. Местната авиокомпания "Тунинтер" изпълнява полети между основните градове в страната (Тунис, Монастир, Сфакс, Тозер, Табарка, остров Джерба). Коли под наем: Достъпни са за всички, които имат навършени 21 години и чиято шофьорска книжка е издадена преди минимум 1 година. Максималната скорост на придвижване в градовете е 50 км/ч, на всички пътища на острова Джерба - 70 км/ч, на шосетата - до 90 км/ч (разбира се, ако няма някакви други указания).

ХАМАМЕТ:
Хамамет може да бъде наречен курортната столица на Тунис. Всеки ще остане очарован от красотата му. Неслучайно го наричат «Тунизийския Сен Тропе».
Неголемият курорт Хамамет е известна крепост, построена през 15-ти век. Днес там са разположени магазини в източен стил, таверни и наблюдателни площадки. Мекият климат, прекрасните плажове, многозвездните хотели и паркове радват всеки посетител на Тунис. Струва си да се разходите по оградения с дебели стени Медински пазар, да се порадвате на изгледа към града от височината на градските стени. Много от хотелите по крайбрежието са построени в мавритански стил и са обградени от паркове. Няколко километра на юг от центъра на Хамамет се намира новата туристическа зона Ясмин Хамамет. Разположена е на площ 278 хектара, а крайбрежието й се простира на 4 км. Това е съвременен курорт за тези туристи, които предпочитат развлеченията - дискотеки, магазини, кафета, ресторанти, което на практика не оставя време за пасивен отдих. Тук можете да разгледате новата Медина, яхтеното пристанище, крайбрежните алеи с дължина 1.5км, успоредно на които е разположен просторният плаж на Ясмин Хамамет. В новата Медина е разположен базар, на който се продават изделия от кожа, метал, керамика, а също така и разнообразни сувенири от Тунис. Вечер зоната за отдих се осветява от рекламните светлини на нощните клубове, кафетата и ресторантите. В Ясмин Хамамет се намира детският развлекателен център «Картаголенд». Това е атракционен парк (включващ няколко вида водни атракции, ресторанти, магазини за сувенири). Това прави курорта подходящ за семеен отдих с деца. Яхтеното пристанище е не просто място за акостиране на 740 яхти, но тук има и апартаменти, вили и магазинчета, градини с опияняващ аромат на жасмин, просторни площади, модни ресторанти и барове. Близо до Хамамет се намира селището Набьол - най-важният занаятчийски център, още от древността известен с керамиката, килимите и кожените си изделия. Съвременният Набьол е център на керамиката, като вратите на грънчарските работилници и магазинчета са отворени за посетителите. Интересно е да се наблюдава как се обработва глината, като същевременно може да се използва възможността да се купи нещо на приемлива цена. Достоен за внимание е и Археологическият музей, в който можете да видите оригинална колекция от мозайки, елегантната кула Калаф Ал Фалас, Историческия музей. Приятна е и разходката из стария град - това е истинска находка за тези, които искат да си купят сувенири. Тук можете да докажете способностите си в пазарлъка.

СУС - ПОРТ ЕЛ КАНТАУИ
Сус е третият по големина град в страната след Тунис и Сфакс. Смятан е за столица на централния западен район на Тунис и има голямо пристанище.
Медината на селището продължава да живее със свой собствен ритъм и е запазила типичния средиземноморски чар. Градът е само на 20 км от международното летище в Монастир. Край него има много курорти и красиви пясъчни плажове, заобиколени от маслинови и овощни градини. Сус се радва на приятен средиземноморски климат с горещи и сухи лета и меки зими. Тук туризмът се е превърнал във важна дейност с над 1 200 000 посетители всяка година. Градът предлага над 120 хотела по 20-километровата ивица на север от града и на юг до традиционния център с пазарите, ориентирани главно към туристи. От ЮНЕСКО са обявили медината на Сус за част от световното културно наследство, като една от причините е нейната автентичност и запазеност. А ако тръгнете по плажа от Сус можете да стигнете до Порт Ел Кантауи, който е известен с яхтеното си пристанище. Порт Ел Кантауи е един от най-прекрасните и зелени курорти на Тунис. Наричат го "Рая на туристите". Курортът се намира само на 5 км от град Сус. Тук всичко е съобразено с нуждите на туристите: прекрасните хотели, ресторантите с морски дарове, баровете и кафетата, аквапаркът “Aqua Palace”, паркът с детски атракции “Hannibal Park”, дискотеката “Metalika”, романтичния пристан за яхти, игрището за голф, зоопаркът, впечатляващите фонтани.

МОНАСТИР
Монастир е туристически център с много архитектурни забележителности. Най-интересната постройка е Monastira ribata - един от малкото съхранени манастири - крепости, построени през 11 век. В подножието му израства град Монастир, където днес живеят 40000 души. Не по-малко достоен за внимание е мавзолеят - джамия, в който почива роденият в Монастир първи президент на страната - Хабиб Бургиба. От малък пристанищен град през втората половина на 20 век Монастир се превръща във важен туристически център. Тук се намират много хотели от различни категории, услугите си предлагат многочислени ресторанти, кафета и барове. Разноцветните градини и крайбрежните плажове радват окото.

Документи за пътуване и визов режим
Българските граждани влизат в Тунис с паспорт, валиден минимум 6 месеца към датата на пътуване. Други специални документи не се изискват.
Българските граждани, с валиден паспорт минимум 6 месеца към датата на пътуване, не се нуждаят от визи за посещения в Тунизийската република за период до 90 дни, както и при транзитно преминаване през страната. При престой, надхвърлящ 90 дни, е необходимо да се направят постъпки за получаване на карта за пребиваване (carte de séjours) в полицията по местоживеене. За целта е необходимо да бъдат представени изискваните по тунизийското законодателството документи, в т.ч. удостоверение за местоживеене и документи, обосноваващи необходимостта от престой в Тунизийската република.

Посолство на Република България в Тунизийската република
Адрес: 5 Rue Ryhane, Cité Mahrajène, 1082 Tunis
Тел.: +216 71 800980; +216 71 798 962
Дежурен телефон в извънработно време: +216 22 835 427
Работно време: 8.00 – 16.30 ч.
Е-mail: Embassy.Tunis@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/tunisia

Акредитирано за България е посолството на Тунис в Белград.

Посолство на Тунис в Белград
Тел.: +381 11 3690 194; +381 11 3691 961
Факс: +381 11 2651848