Вашата оценка
5 от 1 глас

Малта

Малта
 
  Малта

Държавно устройство: парламентарна република
Официален език: малтийски и английски
Климат: средиземноморски
Религия: християни - 99,5%, протестанти - 1,9%
Часово време: UTC +1
Парична единица: Евро (EUR)
Столица: Валета
Територия: 316 km²
Население: 452 515 (преброяване 2011г.)


 
Полезна информация:
Малта е островна държава, разположена върху архипелаг в центъра на Средиземно море южно от Италия, източно от Тунис и северно от Либия. Малта е разположена на Малтийския архипелаг, съставен от три населени (Малта ,Гозо и Комино) и три необитаеми (Коминото, Филфла и Свети Павел) острова. Архипелагът се намира на около 90 км. южно от Сицилия и на 250 км. от Африка. Най-голям е остров Малта, където се намира и Ла Валета - столицата. Брегът на острова е скалист, съставен от множество малки заливчета, образуващи естествени пристанища, пясъчни плажове и стръмни скали. Вътрешността на острова е заета от ниски хълмове с грижливо оформени тераси по склоновете, на които се отглеждат култури. Малта няма реки и езера и все пак 50% от площта й се обработва. Сладка вода за напояване и консумация се получава чрез преработване на солена морска вода. Остров Гозо е с 4 пъти по-плодородни почви от о.Малта.

Държавно управление
Малта е парламентарна република, начело с президент избиран за срок от 5 години. Висш законодателен орган - Парламент, състоящ се от 65 депутата, избирани за 5 години. Изпълнителен орган - правителство начело с премиер-министър.

История на Малта
Най-ранните доказателства за човешко присъствие на Малта са от неолита. Първите заселници стъпват на островите около 5200 г. пр.н.е. След тях следват финикийци, гърци, римляни. През Средновековието островите са владение на византийци, араби, нормани, испанци, Малтийския орден на рицарите-хоспиталиери. Наполеон Бонапарт ги завладява през 1798 г., но само няколко години по-късно е принуден да ги отстъпи на Британската империя. Малта е единствената колония, за която са правени опити да стане част от Обединеното кралство, но след неуспешния опит през 1964 г. страната избира независимостта. В 2004 г. Малта става част от Европейския съюз.

Пътуване до Малта, визи
Република Малта е част от Европейския съюз, което гарантира свободно придвижване и заселване на български граждани в страната. Лична карта или паспорт с валидност 6 месеца след датата на връщане

Ястия и напитки:
Малтийската кухня е смесица от различни влияния. Тук може да опитате всякакъв вид европейска храна, пици, паста, салати, морски деликатеси, барбекю. Местните специалитети са пица „Малтия” с наденички, печен заек, рибата „лампуки”, пайове с месо и грах, популярната закуска „брушета”, десертът „Касада” както и традиционния малтийски хляб. Страната е производител на много висококачествени вина.

Пазаруване:
Най-много магазини има във Валета и Слима, повечето от тях са с работно време: 10.00 – 13.00, 16.00 – 20.00 ч. Всяка неделя до портите на Крепостните стени във Валета се провежда традиционния неделен пазар Ил-Монти, на който може да откриете голямо разнообразие от местни стоки и продукти. В Сейнт Джулиънс се намира най-големия шопинг център на острова – Bay Street complex, с работно време от 10.00 до 22.00 ч.

Плажове:
Крайбрежието на Малта е скалисто, пясъчни плажове има в северната част на острова, в района на Mellieha – Paradise Bay, Golden Bay, Ghadira Bay. В Сейн Джулианс има малък пясъчен плаж в залива St. George. В непосредствена близост до морето има множество обществени басейни с шезлонги, чадъри, кафенета и ресторанти към тях. Не е прието плажуването без бански костюм на обществените плажове. Островът предлага чудесни възможности за практикуване на гмуркане и водни спортове.

Градове в Малта:
  • Валета (Valletta) е столицата на Малта
На италиански се нарича La Valletta, поради което и на български понякога се среща като Ла Валета. Когато посещава Валета през 1830 г., бъдещият британски премиер Бенджамин Дизраели я нарича „Град на дворци, построен от джентълмени за джентълмени“ и бързо ще се убедите в изискаността и средиземноморската елегантност на този град. Забележителности: Археологическият музей, Катедралата „Св. Йоан Кръстител“, Дворецът на Великия Магистър, Каза Рока Пикола (Casa Rocca Piccola), Музей на изящните изкуства, Военният музей, Оръжейната палата, Градините Барака (Barakka Gardens).

  • Мдина е средновековната столица на Малта.
Градът е наречен още “Градът на тишината” (Silent City), защото движението на автомобили тук е забранено. Гордостта на града е Катедралата, както и крепостния насип, който разкрива прекрасна гледка на острова. Интересни забележителности: площад Свети Марко; Ботаническите градини на Сан Антонио; катедралата „Св. Павел; крепостния насип, който разкрива прекрасна гледка на острова; Т’Али – „селището на занаятите“, където изкусните майстори създават самобитни предмети от злато, сребро и стъкло.

  • Гозо е вторият по големина остров в Малта.
По-спокоен и по-зелен, прекрасно място за ползотворна почивка. Тук ще видите прекрасни селца, плажове, църкви и известни праисторически храмове Гджиания. Един от най-живописните градчета на о. Гозо е Марсафлорн със своя живописен залив и красивите рибарски къщички, предлага отличната хотелска база и пясъчни плажове. Интересни забележителности са: Лазурния Прозорец; цитаделата в столицата на Гозо – Виктория; Залива Шленди; пещерите на Калипсо, край които е разположен един от най-хубавите пясъчни плажове в Малта – Рамла бей. Остров Гозо е прочут с производството на качествено вино и традиционни сирена.

  • Сейнт Джулиънс е курортен град.
В миналото е бил рибарско селище и до днес можете да видите стари къщи и обитаеми лодки. По-късно става място за вилите на богатите жители на Валета. Днес градът е популярна туристическа дестинация както за малтийците, така и за чуждестранните туристи. Той почти се е слял в едно със съседния град Слима. В залива на града ще видите многобройни цветни малтийски лодки, които са там целогодишно. Районът с най-много заведения се нарича Пейсвил (Paceville). През нощта се превръща в пешеходна зона. Там ще oткриете богато разнообразие от винени барове, ресторанти, казина, дискотеки.

  • Слима (Sliema на малтийски) се намира само на 5 км от столицата на Малта, Валета.
Слима предлага комбинация от почивка на брега на Средиземно море, спорт и възможност за разглеждане на забележителностите на острова. Някога Слима („sliema“ на малтийски означава „мир, покой“) е била морско рибарско селище на полуострова срещу пристанище Марсамшет във Валета. Днес градът е един от най-оживените туристически райони, в който се намират някои от най-модерните хотели в Малта. Слима няма пясъчни плажове, бреговете са скалисти. За слънчеви бани се използват огромни плоски скали. На всеки половин час между 8:00 и 18:00 часа между Валета и Слима се движи ферибот. Едни от най-добрите ресторанти се намират на улица Howard. По крайбрежието има многобройни сенчести барове, кафенета и ресторанти. Много от тях предлагат безплатен безжичен интернет. В града има ресторанти с кухня от цял свят – от италианска до индийска. Все пак опитайте някой от местните специалитети с прясна риба. В Слима има много барове и дискотеки.

Република България няма функциониращо посолство в Малта. Посолството на Република България в Рим е акредитирано в Малта.

Посолство на Република България в Рим
Адрес: Via Pietro Paolo Rubens, 21, 00197 ROMA
Тел.:+39 06 322 46 40; +39 06 322 46 43
Работно време: По – Пт, 09.00 - 17.00 ч.
e-mail: Embassy.Rome@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/italy

Български почетен консул в Малта
Джанела Каруана Къран (Dr. Giannella Caruana Curran)
гр. Валета
Адрес: 9, Britannia House Level 2, Old Bakery Street, Valletta VLT 1450
Tел.: +356 21 255 265/6, +356 7942 3456
e-mail: giannella@demarcoassociates.com

Посолството на Малта в Италия
Адрес: Lungotevere Marzio,12, 00186, Roma, Italy
Тел.: +39 066879990
Работно време: По – Пт, 09.00 -12.00 ч.;14.00 -16:00 ч.
e-mail: embassymalta.rom@gov.mt