Вашата оценка
5 от 1 глас

Холандия

Холандия
 
  Холандия

Държавно устройство: конституционна монархия
Официален език: холандски, фризийски
Климат: умерен континентален
Религия: католици и протестанти
Часово време: UTC+1 (корекция за лятно време)
Парична единица: евро (EUR)
Столица: Амстердам
Територия: 41 526 km2
Население: 16 297 196


 
Полезна информация:
Холандия или Нидерландия (Nederland на холандски) е европейската част на Кралство Нидерландия, което включва още Холандските Антили и Аруба.

Държавно управление
Холандия е конституционна монархия от 1815 г., след като преди това е била република от 1581 до 1806 г. (от 1806 до 1815 г. е окупирана от Франция). Държавен глава от 1980 г. е кралица Беатрикс Оранска-Насау (Oranje-Nassau). Формално тя назначава министерския съвет. На практика, след като излязат резултатите от изборите за парламент, се формира коалиционно правителство, след което правителството, сформирано по този начин, се назначава официално от кралицата. Глава на правителството е министър-председателят или министър-президент, който обикновено също е водач на най-добре представилата се на изборите партия и като такъв е натоварен от Короната със задачата да състави правителството. Държавният съвет се състои от държавния глава, престолонаследника след достигане на пълнолетие (18 години) и различни съветници-експерти в областта на политиката, законодателството и администрацията, назначени от Короната, държавния глава или министрите. Политолозите разглеждат Холандия като класически пример за съобщностна (консоциационна) държава.

Население
Населението на Холандия е около 16 000 000. Холандия е една от най-гъсто населените страни в света с повече от 400 жители на квадратен километър. Има два официални езика — нидерландски (холандски) и фризийски.

История
При управлението на Карл V, император на Свещената Римска Империя и крал на Испания, районът е част от Седемнадесетте провинции на Нидерландия. През 1579 г. северната част от Седемнадесетте провинции се обявяват за независими и се обединяват в Утрехтската уния, което се смята за начало на днешната държава Нидерландия. Но едва с края на "80-годишната война" през 1648 г. тя получава формална независимост от крал Филип IV и под името Република на седемте обединени Ниски земи постепенно става една от главните морски и икономически сили на XVII век. През 1951 г. страната става съоснователка на Европейската общност за въглища и стомана (заедно с Белгия, Западна Германия, Италия, Люксембург и Франция), през 1957 г. е съоснователка на Европейската икономическа общност и Евратом, които впоследствие стават съставни части на Европейския съюз в настоящия му вид при подписването на Договора за Европейски съюз в Маастрихт през 1992 г. Холандия е член-основател на НАТО през 1949 г.

География
Нидерландия е разделена на 12 административни района, наречени провинции. Всички провинции са разделени на общини, общо 483 на брой (до 2004 — 489). Няколко острова в Карибско море са зависими от Холандия: Холандски Антили, група от пет острова, и Аруба, принадлежала преди към Антилите. Граничи със Северно море на север и запад, Белгия на юг и Германия на изток.

Пътуване до Холандия, визи
Холандия е член на Европейския съюз и на Шенгенското споразумение, поради което пътуването на български граждани е с опростени изисквания. За кратки посещения не се изискват визи.

Посолство на Република България в Хага, Нидерландия
Duinroosweg 9, 2597 KJ The Hague, The Netherlands
tel: (0031 70) 350 30 51; fax: (0031 70) 358 46 88
е-mail: Embassy.Hague@mfa.bg

Музейни такси в Холандия
  • I. Антверпен
Катедралата - 3 евро
Къщата на Рубенс - 5.50 евро, затворена понеделник

  • II. Амстердам
Райкс музеум - 11 EUR /безплатно до 18 г.
Музей Ван Гог - 11 евро / безплатно до 12 г., петък отворен до 22.00 ч.
Родната къща на Рембранд - 6 евро
Музей на восъчните фигури Мадам Тюсо - 23 евро
Разходка с корабче по каналите - 9 евро

  • III. Хага
Мадюродам - 14.50 евро/ 10.50 евро до 11 г. / 13.50 евро над 65 г.