Вашата оценка
5 от 1 глас

Боснa и Херцеговина

Боснa и Херцеговина
 
  Босна и Херцеговина

Държавно устройство: Федерална парламентарна република
Официален език: босненски, сръбски, хърватски
Климат: субтропичен средиземноморски
Религия: католици, православни и мюсюлмани
Часово време: GMT+1
Парична единица: Конвертабилна марка (BAM)
Столица: Сараево
Територия: 51 129km/2
Население: 3 839 737


 
Полезна информация:
Босна и Херцеговина е планинска държава, разположена в западната част на Балканския полуостров. Граничи на север, запад и юг със Хърватско, на изток със Сърбия, а на югоизток с Черна гора.
Босна и Херцеговина е една от шестте федерални единици, образуващи бивша Югославия. Републиката извоюва своята независимост през 1992 г.
Етническата борба в Западните Балкани доведе до разрухата на много исторически градове. Страната е разделена на две фракции - Федерация Босна и Херцеговина (босненци и хървати) и Република Сръбска (сърби). Гражданската война между различните етноси, избухнала след отделянето от Югославия, довежда до огромна икономическа разруха и намаляване на населението с 1/4 поради емиграцията на голяма част от него.
Босненски или бошняшки е южнославянски език. Той е национален език на бошняците (босненските мюсюлмани), който е базиран на диалект, като за писменост се използва латиницата. Бошняшкият, сръбският и хърватският са един език в лингвистично отношение, наричан до 1991, а и все още сърбо-хърватски или хърватско-сръбски език.

Климат
Климатът в южните и западните части на страната е субтропичен средиземноморски,с мека влажна зима и сухо горещо лято.В северните,централните и източните райони климатът е умерен,с прохладни лета и студени зими.

Култура
Иво Андрич, сърбин, израснал в католическо семейство в Босна, печели Нобеловата награда за литература през 1961г. Негови романи са Na Drini cuprija (1945) и The Bridge on the Drina (1959). Романистът Меша Селимович от мюсюлмански произход пише насръбски. Емир Кустурица, също от мюсюлмански произход, създава международно признати филми в Сараево. Неговият филм “Когато татко беше далеч по работа” е финалист за наградите на Академията в Съединените щати за най-добър чуждестранен филм през 1984г. През 1991г. босненската рок-група Bijelo Dugme е много популярна навсякъде в Югославия, изпълнявайки музика, повлияна от разнообразните традиции в Босна. Тези етнически и културни смесици значително намаляват от войната насам. Мюсюлманските власти считат Андрич за анти-мюсюлманин и затова са закрили музея, посветен на него в родния му град Травник. Кинодеецът Кустурица се премества в Сърбия през 1992г. Културните институции са унищожени след войната. Националната и университетска библиотека на Босна и Херцеговина в Сараево е унищожена от сръбски снаряди и остава в развалини до началото на 1999г. Световно известният мост в Мостар, построен от османски завоеватели през 17-ти век, е умишлено разрушен от хърватски снаряди през 1994г. Из цяла Босна са разрушени църкви (православни и римо-католически) и джамии.

Национална кухня
Босна и Херцеговина нямат ясно обособена национална кухня. Както и при другите държави от бивша Югославия, тук се преплитат множество ястия от различни европейски кухни.

Посолство на Република България, Сараево, Босна и Херцеговина
71000 Sarajevo
Souk Bunar 5 Str.
Тел.: +387 33 668 191
Факс: +387 33 668 189
Е-mail: possar@bih.net.ba


 
Хотели за Босна и Херцеговина
Хотели за Босна и Херцеговина
Сараево, Босна и Херцеговина