Вашата оценка
5 от 1 глас

Албания

Албания
 
  Албания

Държавно устройство: Република
Официален език: Албански
Парична единица: Албанска лека
Столица: Тирана


 
Полезна информация:
Площ: 28 748 km2
Население (брой): 3 600 523
Официален език: албански
Религия: мюсюлмани (70%), православни християни (20%), католици (10%)

Политическа система: парламентарна република
Президент: Бамир Топи
Министър-председател: Сали Бериша

Столица: Тирана
Най-голям град: Тирана

Парична единица: L (леки), 1.00 EUR = ~ 140 ALL
Часова зона: UTC+2
Интернет домен: .al
Телефонен код: +355

Климат: умерен континентален

Република Албания е страна в Югоизточна Европа. Граничи с Черна гора на север, Косово на североизток, Република Македония на изток и Гърция на юг. Има излаз на Адриатическо море на запад, както и на Йонийско море на югозапад.

История
В днешна Албания са се намирали няколко гръцки колонии, а по-късно там е разположена част от римската провинция Илирик. След като попада под властта на няколко различни държави, тя става част от Османската империя през 1478 г.
След Балканската война, Албания обявява своята независимост от Османската империя през 1912 г., но в страната продължават да бушуват размирици. След като е окупирана от Италия по време на Втората световна война, съпротивата, която е главно комунистическа и се води от Енвер Ходжа, завзема властта, когато италианците си тръгват.
До 1990 г., или пет години след смъртта на Ходжа, Албания е изключително изолирана комунистическа държава, която има минимален контакт дори с другите комунистически държави. Въпреки възникналата многопартийна демокрация, страната има проблеми с икономиката, организираната престъпност, както и с многото албански бежанци от Косово.
От 1 април 2009 г. Албания е член на НАТО.

Държавно управление
Държавният глава е президент, избиран от Кувенди Популор, или Народното събрание. По голямата част от 155-те члена на това събрание се избират от албанците на всеки пет години. Президентът се подпомага от министерски съвет, който се назначава от президента.

Природа
Релефът на Албания е предимно хълмист и планински, като най-високият връх е висок 2753 м. Страната има най-вече континентален климат, със студена зима и горещо лято.
Освен столицата Тирана, в която живеят около 520 000 души, главните градове са Дуръс, Елбасан, Шкодра, Вльора и Корча, а пример за по-малък град е Кавая.

Икономика
Албания е аграрна страна, и е една от най-бедните държави в Европа. Страната има проблем с високата безработица, корупцията, която достига високоправителствени нива, и организираната престъпност. Албания почти нищо не изнася, но внася от Гърция и Италия, от които получава и финансова помощ. Парите за внос идват от тези помощи и от средствата, които емигрантите, работещи в чужбина, пращат на своите близки в Албания.

Административно деление
Албания е разделена на 36 района, или рете. Някои райони се групират в префектури, които са 12 на брой. Столицата Тирана има специален статут.

Население
Според официалната албанска статистика, 95% от населението са албанци, а най-голямото малцинство е от гърци (3%). Останалите официално признати малцинства са аромъни (власи) и македонци (признати само в Мала Преспа и село Връбник). В Албания живеят и сърби, черногорци, роми и българи. За принадлежността на славяноезичното население в посочените области (около Охридското езеро ) се води спор между България и Република Македония. Организации на славяноезичното малцинство с българска ориентация са асоциация "Иван Вазов", както и "Просперитет Голо Бърдо". Организации на славяноезичното малцинство с македонистка ориентация са: Организация за защита правата на македонците в Албания "Дружество Преспа", Македонско-егейско дружество от село Връбник, дружество "Гора" от Кукъс, дружество "Мир" от Тирана, обединени в Общност на македонците в Албания. В областта Мала Преспа признатото като официално македонско малцинство има право на обучение на майчин македонски език в началното училище. В Албания албанският е официален език, но се говори и гръцки, български или македонски език, аромънски (влашки), и др. Съществува и малобройно славяноезично черногорско малцинство. Много етнически албанци живеят в съседно Косово, Република Македония, Черна Гора и Гърция.

Религия
След окупирането от османците, мнозинството от албанците е мюсюлманско (70%). Ислямът си остава основно вероизповедание, въпреки че религията е била забранена по време на комунизма. Другите вероизповедания в страната са източноправославие (20%) и католицизъм (10%).

Пътуване до Албания, визи
Албания не изисква визи от български граждани за кратки посещения. Следва да се имат предвид обаче някои особености на пътуването до Албания.

Посолство на Република България в Тирана, Албания
Ул. „Скендърбег” № 12, Република Албания, Тирана
тел.: + 355 4 22 33 155; + 355 4 22 32 906; Fax: + 355 4 22 32 272
e-mail:Embassy.Tirana@mfa.bg

Музейни такси
  • I. Дуръс – амфитеатърът – 500 ALL
  • II. Тирана – Национално-исторически музей – 200 ALL
  • III. Фиер - Аполония - 700 ALL – за археологическите разкопки, отделно входна такса за музея
  • IV. Саранда – Бутринт - 700 ALL, за група - 500 ALL
  • V. Круя - Музей Скендербег - 200 ALL
  • VI. Шкодра - Замъкът Розафат - 200 ALL