Вашата оценка

21.09 e световен ден на испанската паея

21.09 e световен ден на испанската паея
 

21.09 е световния ден на испанската паея, който се отбелязва за втори път. Всяка година на тази дата, почитателите на световно известното валенсианско ястие имат повод да празнуват.

световен ден на валенсианската паеяИнициативата е на общинските и автономните власти на Валенсия, Валенсианската агенция за туризъм, организаторите на Международния конкурс за паея, който се провежда всяка година в град Суека (Валенсия) и др. Според организаторите в последните години паеята, освен невероятно вкусно ястие, се е превърнала в култура, форма на контактуване и споделяне. Всеки живял във Вапенсия знае, че тавата с паеята е много важно нещо в живота на испанците, защото тя събира целите фамилии през почивните дни.

Родината на паеята е област Валенсия. Една от легендите разказва, че тя съществува още от VIII век, когато испанците преживявали трудни години. Семействата били многолюдни, а нямало достатъчно средства за изхранването на всички. Веднъж млад рибар очаквал трепетно своята любима и изведнъж му се приискало да я изненада приятно. За това решил да й приготви вкусна вечеря. Потърсил в скромната си колибка продукти, но не открил нищо особено апетитно. Тогава убил един див заек и смесил всичките продукти, които се намирали наоколо в дълбок тиган и... резултатът бил наистина чудесен. Според тази легенда името на ястието идва от "пара ея" ("para еllа") - “за нея”, т.е. ястие за нея - за любимата.


Ето и рецептата за оригиналната валенсианска паея:

В специална тава за паея се запържват парчета заешко и пилешко месо. Към тях се прибавят нарязан на парчета зелен боб и зърна от прясна бакла. Като се зачерви месото и зеленчуците се поставят в края на тавата, образувайки празен кръг в средата. В олиото, което е в средата на тавата, се добавя червен пипер и настърган домат (в някои части на областта прибавят и ситно нарязан чесън) и това се запържва до изпаряване на сока от доматите. Добавя се вода и се оставя на среден огън да ври 15- 20 мин. Прибавя се ориза постепенно, в две прави ленти, които се пресичат в средата на тавата. После с дървена лъжица внимателно се разстила, добавят се клончета розмарин и се оставя да ври окопо 8 мин. на силен огън. Накрая се прибавя шафран и се маха от огъня.

Паеята трябва да се остави за 5-10 мин. покрита с кърпа и след това да се сервира. В рецептата не са посочени копичествата на продуктите, тъй като това зависи от големината на тавата и готвачите слагат всичко на око.

Източник: worldbg.eu