Ќачало » Ѕлог » ∆ел€зната църква в »станбул отново работи
¬ашата оценка
5 от 2 гласа

∆ел€зната църква —в. —тефан в »станбул отново работи

∆ел€зната църква —в. —тефан в »станбул отново работи
 
∆ел€зната църква в »станбул отново работи


∆ел€зната църква —в. —тефан в »станбул
07.01.2018 г.

—лед 6 годишен ремонт официално църквата отвори врати днес на 7 €нуари 2018 година. ѕрез 2018 година храмът става на 120 години и спокойно вече може да издържи на времето поне още 100 години.

¬ърнат е цели€т бл€сък на вътрешността на църквата, като всеки елемент е свален, номериран, реставриран и върнат на първоначалното си м€сто. –еконструкци€та започва от носещите колони, като н€кои от т€х са подсилени, други, към които ръждата е било по-безмилостна, са сменени с нови, по-големи. –емонтът не само че връща бл€съка й, но връща на 100 процента оригиналността на сградата от нейното постро€ване.

–еставрационните дейности се извършват по нови технологии
»зползват се бои, издръжливи на корози€, а новите тухли, които са вложени в основата на църквата, са изработени от материали, близки до тези на оригиналните. Ќай-тежка според строителите е била работата, свързана с носещата конструкци€, както и с камбанари€та, ко€то според т€х досега е останала като по чудо на м€стото си.

÷ърквата "—в. —тефан" е единствена православна жел€зна църква в света
∆ел€зната църква е единствената православна по рода си в света. ’рамът се състои от железни елементи с общо тегло 500 тона, сглобена на принципа на јйфеловата кула. ¬сички елементи са захванат към основите с около четири милиона болтове, гайки и нитове. ќт дърво е само част от конструкци€та в основата и иконостасът.

’рамът е докаран на части с влак до “риест и оттам с кораб до »станбул. —ъщите инженери са изработели още две идентични на тази църкви, които били за јвстрали€ и –умъни€. ѕървата потъва в морето по време на транспорта, а втората е унищожена при бомбардировка.

“ака "—в. —тефан" остава единствената православна жел€зна църква в света. “€ е висока 15 метра, като камбанари€та й дава още 5 метра височина. “€ е на два етажа, има и подземие, с обща площ 500 кв.м.

÷ърквата е построена в имот, дарен през 1849 година за българските черковни нужди от кн€з —тефан Ѕогориди, вли€телен османски чиновник, българин в ÷ариград. ќсновни€т камък на храма е поставен на 27 април 1892 година, две години след като за това е издаден специален султански ферман. ÷ърквата е осветена от екзарх …осиф на 8 септември 1898 година, празника на –ождество Ѕогородично, и неин патрон става архид€кон и първомъченик —тефан.

»коностасът на храма и камбаните са изработени в –уси€
¬ архитектурно отношение отвън църквата съчетава елементи на необарок, неоготика и византийски стил. “€ е трикуполна и с кръстообразна форма, олтарът е обърнат към «латни€ рог, а над притвора се издига камбанари€та. »нтериорът е изработен също във ¬иена и включва коринтски колони, ангелчета и флорални мотиви, които са завинтени към металните части.

»з€щество и сдържано великолепие излъчва иконостасът, изписан в православен стил от руски майстори от фирмата на Ќиколай јхапкин, пак там, от художника  лавдий Ћебедев, са изписани и иконите. Ўестте камбани, две от които звучат и днес, също са отлети в –уси€, във фабриката на ѕьотър ќлов€нишников.

“ова е най-сериозната реставраци€ на храма, като до момента са правени частични, повърхностни ремонти, които в по-гол€мата си част са попречили, отколкото помогнали за укрепване на сградата. »зползваната техника за завар€ване по детайлите преди е една от причините за по-скоростната корози€ на метала.

¬ двора на българската църква в »станбул "—в. —тефан" са погребани българските църковни дейци »ларион ћакриополоски, јвксентий ¬елешки, ћелетий ¬елешки и ѕаисий ѕловдивски. —лед откриването т€ ще бъде действаща църква и в не€ ще бъдат отслужвани редовно празнични литургии.

“ози прекрасен исторически обект отново е включен в нашите програми за »станбул, така че ще може да го посетите и да се полюбувате на красотата му.