Вашата оценка
5 от 1 глас

Амстердам въвежда най-високия туристически данък в Европа

Амстердам въвежда най-високия туристически данък в Европа
 

В усилията си за справяне с прекомерния туризъм Амстердам предвижда нов налог върху туристите - ход, който би могъл да го превърне в европейския град с най-скъпата туристическа такса.

От януари 2020г. чуждестранните посетители ще бъдат таксувани с 3 евро за нощувка в хотел в допълнение към настоящия туристически данък, който е 7% от цената на стаята. Туристите, отседнали в жилища под наем от Airbnb, също ще плащат повишена ставка от 10% за нощувка.

Амстердам с нов туристически данъкВера Ал, говорител на заместник-кмета на града Гроот Уасинк, каза за Си Ен Ен: "Факт е, че броят на туристите постоянно расте - не можем да изградим ограда около града и не искаме това.

"Увеличаването на данъка няма да окаже влияние върху броя на посетителите, това е въпрос на принцип. Струва ни много, за да поддържаме града си чист и безопасен, а инфраструктурата - като мостове - в добро състояние."

Има много начини за изчисляване на туристическите такси в градовете в Европа, тъй като има различни концепции. Някои, включително Рим, имат фиксирана такса за нощувка; докато други, като Париж, начисляват различни такси в зависимост от това колко звезди има хотелът.

Като пример, таксата за отсядане в петзвезден хотел в Рим е 7 евро на човек. В Амстердам тази сума би била 24 евро, добавена към сметката на хотел от същата категория, или три пъти повече.

Амстердам се опитва да се бори с прекомерния туризъм и с други мерки: например с такса, насочена към круизни кораби (8 евро на круизен пътник, пребиваващ 24 часа или по-малко), както и забрана за откриване на нови хотели в центъра и за обиколки на квартала с червените фенери.

Други, по-неконвенционални методи включват инициативата „Ожени се за Амстердам“, изживяване, създадено с цел да подобри отношенията между местните жители и посетителите и да ги насочи към по-тихата част на града.

„За да контролираме посещаемостта и същевременно да използваме възможностите, които туризмът носи, трябва да действаме сега. Вместо популяризиране на дестинацията, сега е време за управление на дестинацията “, обяви туристическият съвет на града в стратегически документ, който изследва предизвикателствата, пред които трябва да се изправи Амстердам до 2030 година.

Очаква се броят на туристите, посещаващи Холандия, да нарасне с 50 на сто през следващото десетилетие - от 19 милиона на 29 милиона, се прогнозира в документа.

Родни Болт, експерт от Амстердам, твърди: „Скоро само богатите ще могат да си позволят да живеят в центъра, споделяйки пространството с временно население от туристи и краткосрочни наематели на Airbnb.“

Но не всички са съгласни с тези растящи туристически данъци, които според неотдавнашен преглед, направен от Европейската асоциация по туризъм (ETOA), съществуват в повече от 125 дестинации в 26 европейски страни.

Туристическите такси, според ръководителя на ETOA, са „ксенофобски рефлекс“ към нарастващата популярност на ваканционните точки и повече ще навредят на тези дестинации, отколкото да им помогнат.

Изпълнителният директор на асоциацията Том Дженкинс каза, че допълнителните такси, насочени към посетителите, са „локална форма на икономическо самонараняване“ като нараняват и хората, които градовете се надяват да привлекат.

Понастоящем девет европейски държави все още не налагат туристически такси: Кипър, Дания, Естония, Финландия, Ирландия, Латвия, Люксембург, Швеция и Великобритания.

Що се отнася до градовете, Венеция, един от най-екстремните случаи на прекомерен туризъм в Европа, досега не успява да въведе туристическия данък, който отдавна е обсъждан, като прилагането му отново се отлага от този месец за януари 2020 г.

Източник: infotourism.net