Начало » Празници и Карнавали » Карнавали и Фестивали » СУРВА 2016 - 25-ти международен кукерски фестивал в Перник
Вашата оценка
3.2 от 5 гласа

Сурва e най-aвторитетната изява на традиционни народни игри и обичаи с маски

Сурва e най-aвторитетната изява на традиционни народни игри и обичаи с маски

Сурва е част от българската фолклорна традиция

 
  СУРВА 2016 - 25-ти международен кукерски фестивал в Перник
Маршрут: София - Перник - София

ЦЕНА ОТ
10 лв.
1 дни
Транспорт: Автобус

 
Принтирай

 
НЯМА МЕСТА

Включете се в празничната еуфория на кукерския фестивал в Перник! Ще имате възможност да видите костюми от България, Европа и Азия, както и да опитате типични ястия за района на Перник.


В 08.30ч. отпътуване от София (пл. Александър Невски) за Перник. Пристигане в центъра на града. Свободно време за разглеждане на различните изложби, сцени и кукерски шествия. Около 17.30ч. отпътуване за София. Пристигане около 18.30ч.

ЦЕНА: 10 лева

Цената е валидна за група от 40 туристи и включва:
  • транспорт с лицензиран автобус категория 2*/3*
  • водач по време на пътуването

Забележка: Повече информация за самия фестивал може да видите ТУК

Срок за уведомяване при недостигнат минимален брой туристи:
  • 3 дни преди началната дата.
Начин на плащане:
  • депозит 30 % от пакетната цена; доплащане до 5 дни преди отпътуване

Една от запазените марки на града е международният фестивал на маскарадните игри "Сурва", който се провежда от 1966г. Кукерският фестивал, както е по-известен, събира над 6 хил. участници от всички етнографски области на България плюс гости от Европа, Азия и Америка, които представят своите народни игри, обичаи и маски. Участниците наблягат на максимално автентичното облекло и традиции от своя край, а за най-добрите има награди. Фестивалът вече е успял да се наложи и всяка година събира поне 100 хил. зрители. По традиция той се провежда през последната събота и неделя на януари, но тъй като догодина по това време ще има референдум, събитието е изместено за първите три дни на февруари.
Международните гости вече са поканени и сега се уточняват детайлите по програмата, която предстои да бъде публикувана в окончателния си вариант тук. Към момента са включени, освен представянето на различните групи и огнено шоу, уличен театър, украсяване на гигантска сурвачка. За гладните ще има и типични ястия за района на Перник като граовския зелник.