Начало » ЕКСКУРЗИИ » Екскурзии Турция » ФЕСТИВАЛ НА ЛАЛЕТО В ИСТАНБУЛ 2014
Вашата оценка

Фестивал на лалето в Истанбул 2013

Фестивал на лалето в Истанбул 2013
 
  ФЕСТИВАЛ НА ЛАЛЕТО В ИСТАНБУЛ 2014
Маршрут: София - Истанбул - Одрин - София

ЦЕНА ОТ
145 лв.
4 дни / 2 нощувки
Транспорт: Автобус

Принтирай

 
Родината на лалето е именно Източна Турция и степите на Централна Азия. Латинското название tulipa идва от турската дума tulbent. Тя означава фин плат, с който се увива султанската чалма, наподобяваща цветето. Пищните истанбулски градини с лалета са известни до 18 век, когато по време на въстание градът губи цветните луковици. За сметка на това растението поема път към Европа, донесено през 1554г. от германския посланик в Турция. Твърди се, че холандец дори изпекъл луковицата, мислейки я за лук. Скоро след това обаче манията по лалето достига такива размери, че става причина за серия от борсови спекулации в Холандия. Кардинал Ришельо, Волтер, австрийският император Франц II и френският крал Людовик XVIII пък се превръщат в най-ревностните му фенове. Турците не крият обаче амбиции да си върнат лалето. За "Фестивал на лалето" общината е похарчила над 2 млн. евро за близо 12 млн. луковици. През 2014г. фестивалът ще се проведе за девети пореден път.


4 дни/ 2 нощувки/ 2 закуски


1-ви ден: София - Истанбул (550 км)
Тръгване от Дупница в 18.30ч., в 19.10ч. от "Петрол" - Драгичево, от София в 21.00ч. (пл. Александър Невски), в 22.00ч. от ШЕЛ Пазарджик, в 22.45ч. от Пловдив (OMV до х-л Санкт Петербург) за Истанбул. Нощно преминаване на граничните пунктове Капитан Андреево и Капъ куле.

2-ри ден: Истанбул
Пристигане в Истанбул сутринта. Настаняване в хотел 3* (ако е възможно веднага). Кратка почивка.Кратка почивка. По желание (с/у доплащане - 15 евро) панорамна обиколка на Истанбул с автобус и местен лицензиран екскурзовод на български език: синята джамия (само отвън), площад „Хиподрума” с трите обелиска, византийската базилика „Св. София” (само отвън), преминаване по моста над Златния рог, преминаване в азиатската част на града по въжения мост над пролива "Босфор", фото-пауза край Босфора. Връщане в хотела. Свободно време за посещение на обектите с входни такси - султанския дворец "Топ капъ сарай" (с входна такса), византийската базилика "Св. София" (с входна такса). След обяд по желание (с/у доплащане - 5 евро при мин. 25 човека) посещение на аквариум ТЮРКУАЗОО. Ще имате възможност да се разходите измежду над 20 хиляди вида морски обитатели, сред които и пет тигрови акули и да видите един от най-дългите подводни тунели - 80 метра, който дава възможност за 270º панорама. Аквариумът се намира в един от най-големите търговски центрове на Истанбул - ФОРУМ ИСТАНБУЛ, където имате възможност да пазарувате от стотици световноизвестни марки. Връщане в хотела. По желание (с/у доплащане - 12 евро при мин. 25 човека) вечерна автобусна разходка: булевард Кенеди, Сарай бурну, пристанище Сиркеджи, кв. Фенер, свещения квартал Еюп, където се намира и една от най-посещаваните джамии “Еюп”, изкачване към кафене Пиер Лоти, от където се разкрива невероятна панорама. Свободно време за кафе-пауза и снимки. Връщане в хотела. Нощувка /1/.

3-ти ден: Истанбул
Закуска. В 09.00 ч. По желание (с/у доплащане - 15 евро) разходка с корабче по "Босфора" с екскурзовод на български език: новия султански дворец "Долмабахче", "Чираан Палас" - бивша султанска резиденция, превърната в един от най-скъпите хотели в света, кварталът "Ортакьой" - любимо място на истанбулските младежи, отбранителните крепости "Румели Хисар" и "Анадолу Хисар", летният султански дворец "Бейлербеи", Кулата на девицата и др. По желание (с/у доплащане - 22 евро при мин. 25 човека) посещение на султанския дворец „Долмабахче” с екскурзовод на български език. След обяд по желание (с/у доплащане - 22 евро) посещение на небостъргача „Сапфир”- най-високата жилищна сграда в Европа - 64 етажа със 174 апартамента от 22 различни типа от 120 до 1100 кв.м. Освен жилищни имоти комплексът има и търговски център от 34 хил. кв.м, голф игрище, фитнес център, СПА с плувен басейн и обществени зони. На последният етаж има панорамна площадка с ресторант и 4D кино. Ще имате възможност се качите до панорамната площадка откъдето се открива невероятна гледка към града и Босфора в 360 градуса. Уникалното приключение се допълва с възможност да се включите в SkyRIDE - 4D изумителна симулация на полет с хеликоптер над Истанбул. Връщане в хотела. По желание (с/у доплащане - 28 евро) вечеря в ресторант Гар Мюзик Хол с турска шоу-програма. Програмата включва: ориенталски танци, традиционни турски фолклор и обичаи, шоу програма с изпълнение на песни на всички езици. Нощувка /2/.

4-ти ден: Истанбул - Одрин - София (570 км)
Закуска. В 09.00ч. отпътуване за град Одрин. Престой в града за кратка почивка и разглеждане на българската църква "Св. Константин и Елена" символа на града - джамията "Селимие". Отпътуване за България, пристигане в София вечерта около 22.30ч.


ЦЕНА: 145 лева


Цената е валидна за група от 40 туристи включва:
 • транспорт с лицензиран автобус категория 3*
 • 2 нощувки със закуски в хотел 3* в Истанбул
 • пътни такси и гранични такси
 • водач от агенцията
 • медицинска застраховка на база 4000 евро за лица до 65г.

Цената не включва:
 • разходка с корабче по Босфора - 15 eвро
 • панорамна обиколка на Истанбул с местен екскурзовод – 15 евро
 • вечерна автобусна разходка с изкачване до кафето Пиер Лоти - 12 евро
 • посещение на Търговски център „Форум Истанбул” - 5 евро; Аквариум Туркоазоо - 29,50 TL
 • посещение на небостъргача Сапфир с билет за 4D симулацията на полет с хеликоптер и панорамната площадка - 22 евро
 • доплащане за медицинска застраховка за лица от 65г. до 70г. - 3 лв.; от 70г. до 75г. - 4 лв.; от 75г. до 79г. - 8 лв.
 • доплащане за единична стая - 45 лева
 • разглеждане на султанския дворец „Долмабахче” с екскурзовод на български език - 22 евро (с включена входна такса и трансфер).
 • куверт за местно атракционно заведение - Гар Мюзик Хол - 28 eвро

Входни такси на музеите :
 • базиликата "Св. София" - 25 TL
 • двореца "Топ капъ сарай" - ІІ-ри двор + съкровищница - 25 TL.; харема - 10 TL

Входните такси за музеите задължително се заплащат в турски лири!
Забележка: Агенцията НЕ носи отговорност при промяна на музейните такси и работното време на музеите. Посочените такси са съгласно информацията, поместена в сайтовете на посочените туристически обекти. Възможно е да настъпят промени.

Начин на плащане:
 • депозит 30 % от пакетната цена; доплащане до 7 дни преди датата на отпътуване
Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи:
 • 7 дни преди датата на тръгване
Необходими документи:
 • ксерокопие на първа страница на задграничен паспорт с 3 - месечна валидност към датата на заминаване; за деца до 18г. - нотариално заверена декларация от двамата родители; Няма визови, санитарни и медицински изисквания

Туристическата агенция си запазва правото на промени в последователността на изпълнение на програмата по независещи от нея причини и не носи отговорност за туристи, недопуснати от съответните гранични власти

Карта на маршрута


Вижте по-голяма карта